Składniki na krakersy Składniki na warstwę jajeczną Składniki na pastę z zielonego groszku Składniki na chrzanową piankę Dodatki: |
Przygotowanie w Thermomix
Przygotowanie masy jajecznej.
1) Ugotować 5 jajek na twardo. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek, wlać 400 ml wody. ( 13-14min.| temp. Varoma | obr. 1 ).
Jajka ostudzić dobrze pod zimną wodą. Obrać ze skorupek.
2) Do czystego naczynia miksującego dodać cebulę i mały ząbek czosnku. Rozdrobnić (3sek. | obr.5). Kopystką zgarnąć z brzegów naczynia do środka posiekaną cebulę. Dodać masło klarowane lub oliwę i poddusić ( 3min. | temp. 120 stopni | obr. 1).
3) Dodać ugotowane i przekrojone na pół jajka, zemleć ( 8 sek. | obr.3 ). Zgarnąć kopystką masę z brzegów naczynia miksującego do środka. Następnie dodać bułkę tartą, 1 jajko na surowo, bulion lub sól, pieprz, dobrze wymieszać ( 15sek. | obr. 3 lewe.)
4) Masę jajeczną przełożyć do miseczki i odstawić do lodówki. Przejdź do kolejnych kroków - nie trzeba myć naczynia miksującego.
Wykonanie krakersów
1) Wszystkie składniki na krakersy umieścić w naczyniu miksującym. Miksujemy (10-15 sek. | obr. 7-8).
2) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
3) Z gotowego ciasta odrywamy niewielką ilość i wałkujemy na grubość 4-5 mm. podsypując lekko mąką (wałek również można delikatnie obsypać mąką.
4) Wycinamy pierścieniem lub foremką ciastka (średnica ok. 5 cm). Pozostawiając jeszcze na chwilę pierścień na wykrojonym krakersie umieszczamy 1-1,5 łyżeczki masy jajecznej. Dociskamy lekko i formujemy równo powierzchnię. Lekko dociskając zdejmujemy pierścień/foremkę. Tak postępujemy z każdym kolejnym ciastkiem i układamy je na macie do pieczenia lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Można je układać dosyć gęsto jedno przy drugim.
5) Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i wypiekamy 15 min. w temperaturze 180 stopni C.
6) Upieczone ciasteczka odkładamy na kratkę do przestudzenia.
7) Śmietanę 30% umieść w zamrażalniku. Musi być mocno schłodzona zanim będziemy ją ubijać.
Przygotowanie pasty z zielonego groszku
1) Do naczynia miksującego wlej 400ml wody. Włóż koszyczek. W koszyczku umieść zielony groszek (może być zamrożony). Gotujemy ( 14 min. | temp. Varoma | obr. 1 ). Ugotowany groszek umieść w miseczce i pozostaw do przestygnięcia.
2) Płyn z gotowania groszku odlej do innego pojemnika. Odmierz 50 ml (połowa miarki Thermomix-a), a resztę pozostaw do późniejszego wykorzystania. W 50 ml wody po gotowaniu groszku rozpuść łyżeczkę żelatyny. Pozostaw do przestygnięcia.
3) Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni.
4) W naczyniu miksującym umieść: listki bazylii, ugotowany groszek, sok z cytryny, sól, podprażone ziarna słonecznika. Miksujemy ( 5 sek. | obr.8 ). Zgarniamy kopystką masę z brzegów naczynia dodajemy 120g wody pozostałej z gotowania groszku i powtarzamy miksowanie ( 5 sek. | obr.8 ). Ponownie zrzucamy masę ze ścianek naczynia miksującego i kolejny raz miksujemy ( 5 sek. | obr.8 ).
Gotową masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego.
5) Myjemy naczynie miksujące i w miarę możliwości schładzamy (bardzo zimną wodą). Zakładamy motylek.
6) Do zimnego naczynia wlewamy bardzo zimną śmietanę 30%. Dodajemy dużą szczyptę soli i łyżeczkę tartego chrzanu. Ubijamy. (bez ustawiania czasu | obr. 3). Ubijamy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy śmietana zaczyna zmieniać konsystencję na piankową wlewamy rozpuszczoną wcześniej żelatynę.
7) Ubitą piankę chrzanową przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na 20-30 minut. W tym czasie formujemy z kremu groszkowego gniazdka na ciastkach, pozostawiając w środku zagłębienie, w którym umieszczamy łososia. Wypełniamy tak wszystkie ciasteczka.
8) Na wierzch każdego z ciastek umieszczamy stężałą piankę chrzanową (łyżeczka na każde ciastko). Dekorujemy rzeżuchą lub kiełkami. Ciastka podajemy bezpośrednio na stół lub umieszczamy w lodówce do późniejszego podania.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów