Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką

Popularne frazy: -> Wielkanoc, wielkanocna potrawa, wielkanocne dania, krakersy, pasta z zielonego groszku, chrzanowa pianka, rzeżucha, kiełki dekoracja, wytrawne ciastko, wytrawne ciastka, fingerfood

Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką
 
 
  • Wybierz język

Składniki na krakersy



- 60g mąki pszennej razowej
- 20g mąki pszennej typ 450-550
- 20g średnio zmielonych płatków owsianych
- duża szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30-40g masła
- 20g mleka

Składniki na warstwę jajeczną



- 5 jajek (do ugotowania na twardo)
- 1 jajko (do dodania do masy jajecznej na surowo)
- 50g cebuli (mała główka rozcięta na pół)
- 1 mały ząbek czosnku
- 20g masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- pół łyżeczki bulionu warzywnego lub drobiowego wykonanego w TM (można też zastąpić samą solą - ok. pół łyżeczki)
- pieprz duża szczypta (do smaku)
- ok. 2-3 łyżek suchej bułki tartej, tak aby uzyskać dobrą konsystencję masy


- opcjonalnie do masy jajecznej można dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Składniki na pastę z zielonego groszku



- 20-25 listków świeżej bazylii
- 240g groszku zielonego mrożonego
- 120g ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni
- sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
- łyżeczka soli
- 400g wody.

Składniki na chrzanową piankę



- 330 ml bardzo zimnej śmietany 30%
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- łyżeczka żelatyny
- 50ml wywaru z gotowania groszku lub po prostu gorącej wody.

Dodatki:


- 250g wędzonego łososia norweskiego
- rzeżucha lub kiełki do dekoracji




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką

Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie masy jajecznej.


1) Ugotować 5 jajek na twardo. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek, wlać 400 ml wody. ( 13-14min.| temp. Varoma | obr. 1 ).
Jajka ostudzić dobrze pod zimną wodą. Obrać ze skorupek.

2) Do czystego naczynia miksującego dodać cebulę i mały ząbek czosnku. Rozdrobnić (3sek. | obr.5). Kopystką zgarnąć z brzegów naczynia do środka posiekaną cebulę. Dodać masło klarowane lub oliwę i poddusić ( 3min. | temp. 120 stopni | obr. 1).

3) Dodać ugotowane i przekrojone na pół jajka, zemleć ( 8 sek. | obr.3 ). Zgarnąć kopystką masę z brzegów naczynia miksującego do środka. Następnie dodać bułkę tartą, 1 jajko na surowo, bulion lub sól, pieprz, dobrze wymieszać ( 15sek. | obr. 3 lewe.)

4) Masę jajeczną przełożyć do miseczki i odstawić do lodówki. Przejdź do kolejnych kroków - nie trzeba myć naczynia miksującego.


Wykonanie krakersów

1) Wszystkie składniki na krakersy umieścić w naczyniu miksującym. Miksujemy (10-15 sek. | obr. 7-8).

2) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

3) Z gotowego ciasta odrywamy niewielką ilość i wałkujemy na grubość 4-5 mm. podsypując lekko mąką (wałek również można delikatnie obsypać mąką.

4) Wycinamy pierścieniem lub foremką ciastka (średnica ok. 5 cm). Pozostawiając jeszcze na chwilę pierścień na wykrojonym krakersie umieszczamy 1-1,5 łyżeczki masy jajecznej. Dociskamy lekko i formujemy równo powierzchnię. Lekko dociskając zdejmujemy pierścień/foremkę. Tak postępujemy z każdym kolejnym ciastkiem i układamy je na macie do pieczenia lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Można je układać dosyć gęsto jedno przy drugim.

5) Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i wypiekamy 15 min. w temperaturze 180 stopni C.

6) Upieczone ciasteczka odkładamy na kratkę do przestudzenia.

7) Śmietanę 30% umieść w zamrażalniku. Musi być mocno schłodzona zanim będziemy ją ubijać.


Przygotowanie pasty z zielonego groszku
1) Do naczynia miksującego wlej 400ml wody. Włóż koszyczek. W koszyczku umieść zielony groszek (może być zamrożony). Gotujemy ( 14 min. | temp. Varoma | obr. 1 ). Ugotowany groszek umieść w miseczce i pozostaw do przestygnięcia.

2) Płyn z gotowania groszku odlej do innego pojemnika. Odmierz 50 ml (połowa miarki Thermomix-a), a resztę pozostaw do późniejszego wykorzystania. W 50 ml wody po gotowaniu groszku rozpuść łyżeczkę żelatyny. Pozostaw do przestygnięcia.

3) Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni.

4) W naczyniu miksującym umieść: listki bazylii, ugotowany groszek, sok z cytryny, sól, podprażone ziarna słonecznika. Miksujemy ( 5 sek. | obr.8 ). Zgarniamy kopystką masę z brzegów naczynia dodajemy 120g wody pozostałej z gotowania groszku i powtarzamy miksowanie ( 5 sek. | obr.8 ). Ponownie zrzucamy masę ze ścianek naczynia miksującego i kolejny raz miksujemy ( 5 sek. | obr.8 ).
Gotową masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego.

5) Myjemy naczynie miksujące i w miarę możliwości schładzamy (bardzo zimną wodą). Zakładamy motylek.

6) Do zimnego naczynia wlewamy bardzo zimną śmietanę 30%. Dodajemy dużą szczyptę soli i łyżeczkę tartego chrzanu. Ubijamy. (bez ustawiania czasu | obr. 3). Ubijamy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy śmietana zaczyna zmieniać konsystencję na piankową wlewamy rozpuszczoną wcześniej żelatynę.

7) Ubitą piankę chrzanową przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na 20-30 minut. W tym czasie formujemy z kremu groszkowego gniazdka na ciastkach, pozostawiając w środku zagłębienie, w którym umieszczamy łososia. Wypełniamy tak wszystkie ciasteczka.

8) Na wierzch każdego z ciastek umieszczamy stężałą piankę chrzanową (łyżeczka na każde ciastko). Dekorujemy rzeżuchą lub kiełkami. Ciastka podajemy bezpośrednio na stół lub umieszczamy w lodówce do późniejszego podania.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor:
CzekoLAdoWA Pizza (szybka) Czworaczek - chleb pszenno-żytni Białe Brigadeirao

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy zrzucenia zbędnych kilogramów musi być trudne? Nie z cateringiem dietetycznym

Planujesz zrzucić zbędne kilogramy? Proces odchudzania wcale nie musi być trudny. Wystarczy, że sięgniesz po zdrowe metody i wsparcie, takie jak catering dietetyczny. Odkryj sposób, który pomoże Ci schudnąć zdrowo i przyjemnie.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Wiosenne porządkowe innowacje w domuKiełki brokułaKiełki soczewicy czerwonej20 jadalnych produktów zabijających cellulit