Czy kawa do mrożonej wersji powinna być zimna, czy możemy użyć tej świeżo zaparzonej w ekspresie? Ciepła, zaparzona przed chwilą kawa przyda się też gdy chcesz przygotować napój z dodatkiem lodów. Lepiej też nie ochładzać naparu, jeśli marzy nam się kawa mrożona z przyprawami (przyprawy korzenne, wanilia). Te w postaci sypkiej warto przełożyć do szklanki, zanim jeszcze zrobimy espresso. W ten sposób wydobędziesz pełny, głęboki aromat przypraw. Jeżeli jednak wolisz w całości zimne składniki - zaparz mocną kawę w ekspresie i umieść ją w lodówce w zamkniętym pojemniku na minimum godzinę. Koniecznie w zamkniętym pojemniku aby nie złapała obcych zapachów, bo będą później wyczuwalne w kawie. Poniżej przepis bazowy na taki rodzaj kawy. Zachęcamy do własnych eksperymentów z kawą wg. powyższych wskazówek. Składniki |
Przygotowanie:
1) Do suchego naczynia miksującego dodać brązowy cukier. Zemleć. ( 10 sek. | obr. 10 ). Dodać zaparzoną kawę (zimną wcześniej przygotowaną i schłodzoną)
2) Włączyć wagę. Dodać kostki lodu. Zmiksować (15-20 sek. | obr. 10)
3) Dodać dobrze schłodzone mleko. Ubić piankę ( 15 sek. | obr. 6 ).
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów