Frappe, kawa mrożona z Thermomix (z kawy z ekspresu)

(porcja na 3 osoby)

Popularne frazy: -> kawa mrożona, kawę mrożoną, kawa Thermomix, przepis na kawę mrożoną z Thermomixa, frappe, caffe freddo, zimnakawa

Frappe, kawa mrożona z Thermomix (z kawy z ekspresu)
 
 
  • Wybierz język

Czy kawa do mrożonej wersji powinna być zimna, czy możemy użyć tej świeżo zaparzonej w ekspresie?


Na wstępie trzeba sobie zadać pytanie, jaką temperaturę kawy mrożonej chcemy uzyskać.


Ciepły napar odpowiednio schłodzą kostki lodu lub bardzo zimne mleko. Możesz również zastosować bardzo efektowny trik rodem z niejednej kawiarni i przed podaniem zmrozić szklanki.


Ciepła, zaparzona przed chwilą kawa przyda się też gdy chcesz przygotować napój z dodatkiem lodów.


Lepiej też nie ochładzać naparu, jeśli marzy nam się kawa mrożona z przyprawami (przyprawy korzenne, wanilia). Te w postaci sypkiej warto przełożyć do szklanki, zanim jeszcze zrobimy espresso.

Dzięki temu zabiegowi łatwiej zmieszają się z esencją, uwolnią swój aromat i zamiast pływać po jej powierzchni oddadzą do kawy to co najlepsze.

W ten sposób wydobędziesz pełny, głęboki aromat przypraw.

Jeżeli jednak wolisz w całości zimne składniki - zaparz mocną kawę w ekspresie i umieść ją w lodówce w zamkniętym pojemniku na minimum godzinę. Koniecznie w zamkniętym pojemniku aby nie złapała obcych zapachów, bo będą później wyczuwalne w kawie.

Poniżej przepis bazowy na taki rodzaj kawy. Zachęcamy do własnych eksperymentów z kawą wg. powyższych wskazówek.


Składniki
- 50-70g brązowego cukru kryształu
- 3 małe i mocne espresso przygotowane w ekspresie do kawy i schłodzone
- 240g kostek lodu
- 500g dobrze schłodzonego mleka 3,2%





Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie:
1) Do suchego naczynia miksującego dodać brązowy cukier. Zemleć. ( 10 sek. | obr. 10 ). Dodać zaparzoną kawę (zimną wcześniej przygotowaną i schłodzoną)

2) Włączyć wagę. Dodać kostki lodu. Zmiksować (15-20 sek. | obr. 10)

3) Dodać dobrze schłodzone mleko. Ubić piankę ( 15 sek. | obr. 6 ).

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Ciasto marchewkowe z korzenną nutą Makowa panieńka Chleb weselny (Thermomix) Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...