Czy wiesz, że ...
Witaminy, które w suchych nasionach występują w niewielkich ilościach, podczas kiełkowania produkowane są w ilościach olbrzymich. Szczególnie poziom witaminy C wzrosnąć może nawet 80-krotnie, np. w pszenicy lub soczewicy. Kiełki czerpią też minerały i pierwiastki śladowe z wody, w której są moczone.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Frappe, kawa mrożona z Thermomix (z kawy z ekspesu)

(porcja na 3 osoby)

Popularne frazy: -> kawa mrożona, kawę mrożoną, kawa Thermomix, przepis na kawę mrożoną z Thermomixa, frappe, caffe freddo



Czy kawa do mrożonej wersji powinna być zimna, czy możemy użyć tej świeżo zaparzonej w ekspresie?


Na wstępie trzeba sobie zadać pytanie, jaką temperaturę kawy mrożonej chcemy uzyskać.


Ciepły napar odpowiednio schłodzą kostki lodu lub bardzo zimne mleko. Możesz również zastosować bardzo efektowny trik rodem z niejednej kawiarni i przed podaniem zmrozić szklanki.


Ciepła, zaparzona przed chwilą kawa przyda się też gdy chcesz przygotować napój z dodatkiem lodów.


Lepiej też nie ochładzać naparu, jeśli marzy nam się kawa mrożona z przyprawami (przyprawy korzenne, wanilia). Te w postaci sypkiej warto przełożyć do szklanki, zanim jeszcze zrobimy espresso.

Dzięki temu zabiegowi łatwiej zmieszają się z esencją, uwolnią swój aromat i zamiast pływać po jej powierzchni oddadzą do kawy to co najlepsze.

W ten sposób wydobędziesz pełny, głęboki aromat przypraw.

Jeżeli jednak wolisz w całości zimne składniki - zaparz mocną kawę w ekspresie i umieść ją w lodówce w zamkniętym pojemniku na minimum godzinę. Koniecznie w zamkniętym pojemniku aby nie złapała obcych zapachów, bo będą później wyczuwalne w kawie.

Poniżej przepis bazowy na taki rodzaj kawy. Zachęcamy do własnych eksperymentów z kawą wg. powyższych wskazówek.


Składniki
- 50-70g brązowego cukru kryształu
- 3 małe i mocne espresso przygotowane w ekspresie do kawy i schłodzone
- 240g kostek lodu
- 500g dobrze schłodzonego mleka 3,2%





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie:
1) Do suchego naczynia miksującego dodać brązowy cukier. Zemleć. ( 10 sek. | obr. 10 ). Dodać zaparzoną kawę (zimną wcześniej przygotowaną i schłodzoną)

2) Włączyć wagę. Dodać kostki lodu. Zmiksować (15-20 sek. | obr. 10)

3) Dodać dobrze schłodzone mleko. Ubić piankę ( 15 sek. | obr. 6 ).

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de DeusKoreczki focacciaWaniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły

Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix