Frappe, kawa mrożona z Thermomix (z kawy z ekspesu)

(porcja na 3 osoby)

Popularne frazy: -> kawa mrożona, kawę mrożoną, kawa Thermomix, przepis na kawę mrożoną z Thermomixa, frappe, caffe freddo



 

Czy kawa do mrożonej wersji powinna być zimna, czy możemy użyć tej świeżo zaparzonej w ekspresie?


Na wstępie trzeba sobie zadać pytanie, jaką temperaturę kawy mrożonej chcemy uzyskać.


Ciepły napar odpowiednio schłodzą kostki lodu lub bardzo zimne mleko. Możesz również zastosować bardzo efektowny trik rodem z niejednej kawiarni i przed podaniem zmrozić szklanki.


Ciepła, zaparzona przed chwilą kawa przyda się też gdy chcesz przygotować napój z dodatkiem lodów.


Lepiej też nie ochładzać naparu, jeśli marzy nam się kawa mrożona z przyprawami (przyprawy korzenne, wanilia). Te w postaci sypkiej warto przełożyć do szklanki, zanim jeszcze zrobimy espresso.

Dzięki temu zabiegowi łatwiej zmieszają się z esencją, uwolnią swój aromat i zamiast pływać po jej powierzchni oddadzą do kawy to co najlepsze.

W ten sposób wydobędziesz pełny, głęboki aromat przypraw.

Jeżeli jednak wolisz w całości zimne składniki - zaparz mocną kawę w ekspresie i umieść ją w lodówce w zamkniętym pojemniku na minimum godzinę. Koniecznie w zamkniętym pojemniku aby nie złapała obcych zapachów, bo będą później wyczuwalne w kawie.

Poniżej przepis bazowy na taki rodzaj kawy. Zachęcamy do własnych eksperymentów z kawą wg. powyższych wskazówek.


Składniki
- 50-70g brązowego cukru kryształu
- 3 małe i mocne espresso przygotowane w ekspresie do kawy i schłodzone
- 240g kostek lodu
- 500g dobrze schłodzonego mleka 3,2%





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie:
1) Do suchego naczynia miksującego dodać brązowy cukier. Zemleć. ( 10 sek. | obr. 10 ). Dodać zaparzoną kawę (zimną wcześniej przygotowaną i schłodzoną)

2) Włączyć wagę. Dodać kostki lodu. Zmiksować (15-20 sek. | obr. 10)

3) Dodać dobrze schłodzone mleko. Ubić piankę ( 15 sek. | obr. 6 ).

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Napój pomarańczowo-cytrynowyChlebek ziołowyFocacciaWaniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Dopadło Cię już przeziębienie? Jeśli nie to wszystko przed Tobą! Nie, wcale nie życzymy ci choroby, nie pomyśl o nas źle. Wręcz przeciwnie chcemy podpowiedzieć jak zadziałać naturalnie na organizm i precyzyjnym ostrzem pozbyć się problemów związanych z przeziębieniem. Będziemy Cię dziś przekonywać do zrobienia sobie antygrypiny!

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełki hodowane w woreczkach...Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaCzy z tej mąki będzie chleb?