Frappe, kawa mrożona z Thermomix (z kawy z ekspesu)

(porcja na 3 osoby)

Popularne frazy: -> kawa mrożona, kawę mrożoną, kawa Thermomix, przepis na kawę mrożoną z Thermomixa, frappe, caffe freddo



 

Czy kawa do mrożonej wersji powinna być zimna, czy możemy użyć tej świeżo zaparzonej w ekspresie?


Na wstępie trzeba sobie zadać pytanie, jaką temperaturę kawy mrożonej chcemy uzyskać.


Ciepły napar odpowiednio schłodzą kostki lodu lub bardzo zimne mleko. Możesz również zastosować bardzo efektowny trik rodem z niejednej kawiarni i przed podaniem zmrozić szklanki.


Ciepła, zaparzona przed chwilą kawa przyda się też gdy chcesz przygotować napój z dodatkiem lodów.


Lepiej też nie ochładzać naparu, jeśli marzy nam się kawa mrożona z przyprawami (przyprawy korzenne, wanilia). Te w postaci sypkiej warto przełożyć do szklanki, zanim jeszcze zrobimy espresso.

Dzięki temu zabiegowi łatwiej zmieszają się z esencją, uwolnią swój aromat i zamiast pływać po jej powierzchni oddadzą do kawy to co najlepsze.

W ten sposób wydobędziesz pełny, głęboki aromat przypraw.

Jeżeli jednak wolisz w całości zimne składniki - zaparz mocną kawę w ekspresie i umieść ją w lodówce w zamkniętym pojemniku na minimum godzinę. Koniecznie w zamkniętym pojemniku aby nie złapała obcych zapachów, bo będą później wyczuwalne w kawie.

Poniżej przepis bazowy na taki rodzaj kawy. Zachęcamy do własnych eksperymentów z kawą wg. powyższych wskazówek.


Składniki
- 50-70g brązowego cukru kryształu
- 3 małe i mocne espresso przygotowane w ekspresie do kawy i schłodzone
- 240g kostek lodu
- 500g dobrze schłodzonego mleka 3,2%





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 146 000 osób) >>

Przygotowanie:
1) Do suchego naczynia miksującego dodać brązowy cukier. Zemleć. ( 10 sek. | obr. 10 ). Dodać zaparzoną kawę (zimną wcześniej przygotowaną i schłodzoną)

2) Włączyć wagę. Dodać kostki lodu. Zmiksować (15-20 sek. | obr. 10)

3) Dodać dobrze schłodzone mleko. Ubić piankę ( 15 sek. | obr. 6 ).

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowymKoncentrat i dżem z pigwy lub pigwowcaDomowy serek a'la ricottaFocaccia

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plJak wyhodować kiełki w domu?