Horchata Iced Coffe - meksykańska kawa mrożona z Thermomix

(porcja na 3 osoby)


Popularne frazy: -> meksykańska kawa mrożona, meksykańską kawę mrożoną po hiszpańsku, wietnamska kawa Thermomix, przepis na kawę mrożoną z Thermomixa

 

Składniki
- 500g mleka 3,2%
- 200g słodkiego mleka skondensowanego
- 35g mąki ryżowej
- 30g drobno mielonych migdałów bez skórki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 lub 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM

- 200g kostek lodu
- 3 małe i mocne espresso przygotowane w ekspresie do kawy i zamrożone w postaci kostek





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie:
1) Przygotować trzy małe porcje espresso (mocnej kawy z ekspresu) i zamrozić w postaci kostek lodu.

2) Przygotować horchatę. Mleko, mleko skondensowane, cynamon, cukier waniliowy podgrzać. (15 min. | temp. 90 stopni C | obr. 2.5).

3) Dodać mąkę ryżową, drobno mielone migdały. Dokładnie wymieszać ( 20 sek. | obr. 5-6 ). Pozostawić do całkowitego przestygnięcia (np. w pojemniku w lodówce)

4) Gdy mamy już przestudzoną horchatę... Włączyć wagę. Dodać kostki lodu i kostki zamrożonej kawy. Zmiksować (15-20 sek. | obr. 10)

5) Dodać schłodzoną horchatę. Dokładnie wymieszać ( 15 sek. | obr. 6 ).

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
SeroMaCzek Pasztet wałecki - pasztet babci Uli Karpatka doskonała (Thermomix) Pychotka znana też jako Pani Walewska

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy wiesz, że ...20 jadalnych produktów zabijających cellulitDla kogo dieta pudełkowa?Kiełki brokuła