Mini pączki z serka ricotta

(porcja na 30-35 małych pączków)


Popularne frazy: -> Pączki, tłusty czwartek, pączki z serem ricotta, przepis na thermomix, pączek, małe pączusie serowe, maleńkie pączki serowe

Mini pączki z serka ricotta
 
 

Ciasto:
- 340g sera ricotta (Jak przygotować ser ricotta w Thermomix). Można też użyć zwykły ser twarogowy.
- 3 jajka (rozmiar L)
- 50-55g śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w Thermomix
- 70-100g cukru kryształu
- 340g mąki pszennej typ 450-500
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- 1/2 łyżki ekstraktu z pomarańczy (lub olejku pomarańczowego)


Dekoracja:
- cukier puder



Do smażenia:
- tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec lub olej)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) W czystym i suchym naczyniu miksującym umieścić cukier kryształ. Trochę więcej niż podano w przepisie, aby część pozostała do dekoracji. Zemleć na cukier puder. (20 sek. | obr. 10). Przełożyć do innego naczynia.

2) Bez mycia naczynia. Do naczynia miksującego dodać ser ricotta, jajka, śmietanę, cukier waniliowy, cukier, sól. Zemleć. (15 sek. | obr. 8.) . Kopystką zrzucić masę z brzegów naczynia miksującego i powtórzyć mielenie ( 15 sek. | obr. 8 ). Kopystką zrzucić masę z brzegów naczynia miksującego.

3) Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto (2 min | obr. Interwał/Kłos), dalej przez (15 sek. | obr. 7-8) .
Ciasto przy pomocy kopystki przełożyć do miski.

4) Rozgrzać tłuszcz do smażenia.

5) Tutaj najcięższa część do wykonania. Formowanie pączków.

Patent jest bardzo prosty...
Ręce zrosić wodą. Uformować z małej porcji ciasta kuleczkę (wielkości orzecha włoskiego). Wrzucać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu na złotobrązowy kolor. Dalej znów zrosić ręce i kolejny pączek. Po drugim umyć ręce, bo zbiera się ciasto na nich i coraz trudniej będzie formować. Po umyciu rąk, wytrzeć je. Znów lekko zrosić i kolejny pączek. Tak do końca ciasta.

Jeżeli nie zależy Ci na super kształcie można je po prostu nakładać łyżką do rozgrzanego oleju. Nie będą wtedy tak foremne, ale nadal bardzo smaczne.


Ważne, aby kulki ciasta nie były zbyt duże, bo nie upieką się w środku, albo zdążą się przypalić z zewnątrz zanim się upiecze środek.

Pączki smażą się właściwie bez potrzeby odwracania - same się odwracają i równomiernie wypiekają. Każdy usmażony pączek osączamy na kilku warstwach ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6) Przed podaniem solidnie posypać cukrem pudrem.


Wskazówki




# Najlepszą mąką jaką możemy użyć do wykonania pączków jest na ogół mąka pszenna typ 650 (pozwala ona uzyskać najlepszy kształt pączków drożdżowych). Tutaj jednak sugerujemy użycie mąki typu 500 - sprawi ona, że pączki będą jeszcze bardziej delikatne.

# Zastosowanie domowej ricotty również sprawi, że pączki będą bardzo delikatne w smaku. Zwykły twaróg można użyć, ale ma on już inne walory smakowe.

# Pączki najlepiej smażyć w dosyć szerokim garnuszku lub głębokiej patelni tak, aby miały dużo miejsca do obracania. Aby nie dopuszczać do takiej sytuacji, że część s nich dotyka dna lub jest całkowicie zanurzona w tłuszczu.

# Temperatura tłuszczu powinna oscylować w granicach 170-180 stopni C i nie przekraczać 180 stopni C inaczej skórka szybko się zarumieni, a środek będzie wciąż surowy.

# Pączki posypujemy cukrem pudrem dopiero po całkowitym ostygnięciu, aby ciasto nie nabierało wilgoci. Jeżeli natomiast je lukrujemy - robimy to zaraz po upieczeniu na ciepło.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Szampan w truskawkach Korzenne bagietki Pierogi z serem ricotta (na słodko) Crumble z jabłkami i orzechami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki brokułaW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Czy wiesz, że ...20 jadalnych produktów zabijających cellulit