Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.
Zobacz też:


WiadomościWiadomości
WspółpracaWspółpraca
KontaktKontakt
Strona startowaStrona startowa

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Rura orzechowo-migdałowa, trdelnik


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> trdelnik, węgierska rurka drożdżowa, kurtosz, trdelniki, thermomix przepis na trdelnik, ciasto z wakacji, chimney cake, hungarian chimney cake, czech trdelnik, trdelnik machine

Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik 


Ciasto:

- 180g mleka w temperaturze pokojowej
- 30g drożdży świeżych
- 60g cukru
- 550g mąki pszennej typ 550
- 2 jajka kurze
- kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego
- mała szczypta soli
- 100g masła w temperaturze pokojowej

Do dekoracji:

- rozdrobnione orzechy, migdały, cynamon, cukier waniliowy itp.

Dodatki:

- olej roślinny do smarowania wałków
- 1 jajko roztrzepane (do smarowania rurek przed posypaniem)

Przygotowanie ciasta w Thermomix:


1) Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym (30sek | obr. 4-5) Dalej wyrabiamy jak ciasto na bułki (2-3min. | obroty Interwał)


2) Ciasto umieść w misce. Przykryj wilgotną ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia (powinno prawie podwoić objętość).

3) Odrywamy kawałek ciasta. Przy użyciu wałka formujemy dosyć długi pas o szerokości ok. 2-3 cm.
Wyrównujemy go z boków np. nożem do pizzy. Zawijamy z małą zakładką na rurkę (patrz zdjęcie).

4) Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami.

5) Umieszczamy w piekarniku pionowo (jeżeli jest taka możliwość) i wypiekamy w temp. 180 stopni ok. 15 min. (aż nabiorą apetycznego brązowego koloru). Przy pomocy rękawicy wyjmujemy gotowe rury (uwaga rurki będą bardzo gorące).


Przygotowanie bez robota:

Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i pozostawiamy pod przykryciem do czasu aż zaczną pracować (ok. 15-20min).
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki z pozycji "ciasto" i dobrze wyrabiamy ciasto. Umieszczamy je w miseczce przykrywamy wilgotną ściereczką.

Pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno prawie podwoić objętość).

Odrywamy kawałek ciasta. Przy użyciu wałka formujemy dosyć długi pas o szerokości ok. 2-3 cm. Wyrównujemy go z boków np. nożem do pizzy. Zawijamy z małą zakładką (patrz zdjęcie) na rurkę.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami.

Umieszczamy w piekarniku pionowo (jeżeli jest taka możliwość) i wypiekamy w temp. 180 stopni ok. 15 min. (aż nabiorą apetycznego brązowego koloru). Przy pomocy rękawicy wyjmujemy gotowe rury (uwaga rurki będą bardzo gorące).



Jak zawijać rurkę





Gotowe rurki doskonale smakują na ciepło i na zimno :)
Pamiętacie je może z wakacji? Spotkacie je też w okolicach większych galerii handlowych oraz w strefach turystycznych ... Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Klasyczne brownie z orzechamiPierogi z truskawkami (na słodko)Rogaliki

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Musli na zdrowieKontuzje a rehabilitacja sportowaJak wyhodować kiełki w domu?