Ciasto: Do dekoracji: Dodatki: |
Przygotowanie ciasta w Thermomix:
2) Ciasto umieść w misce. Przykryj wilgotną ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia (powinno prawie podwoić objętość).
3) Odrywamy kawałek ciasta. Przy użyciu wałka formujemy dosyć długi pas o szerokości ok. 2-3 cm.
Wyrównujemy go z boków np. nożem do pizzy. Zawijamy z małą zakładką na rurkę (patrz zdjęcie).
4) Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami.
5) Umieszczamy w piekarniku pionowo (jeżeli jest taka możliwość) i wypiekamy w temp. 180 stopni ok. 15 min. (aż nabiorą apetycznego brązowego koloru). Przy pomocy rękawicy wyjmujemy gotowe rury (uwaga rurki będą bardzo gorące).
Przygotowanie bez robota:
Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i pozostawiamy pod przykryciem do czasu aż zaczną pracować (ok. 15-20min).
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki z pozycji "ciasto" i dobrze wyrabiamy ciasto. Umieszczamy je w miseczce przykrywamy wilgotną ściereczką.
Pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno prawie podwoić objętość).
Odrywamy kawałek ciasta. Przy użyciu wałka formujemy dosyć długi pas o szerokości ok. 2-3 cm. Wyrównujemy go z boków np. nożem do pizzy. Zawijamy z małą zakładką (patrz zdjęcie) na rurkę.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami.
Umieszczamy w piekarniku pionowo (jeżeli jest taka możliwość) i wypiekamy w temp. 180 stopni ok. 15 min. (aż nabiorą apetycznego brązowego koloru). Przy pomocy rękawicy wyjmujemy gotowe rury (uwaga rurki będą bardzo gorące).
Gotowe rurki doskonale smakują na ciepło i na zimno :)
Pamiętacie je może z wakacji? Spotkacie je też w okolicach większych galerii handlowych oraz w strefach turystycznych ... Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów