Rura orzechowo-migdałowa, trdelnik

Popularne frazy: -> trdelnik, węgierska rurka drożdżowa, kurtosz, trdelniki, thermomix przepis na trdelnik, ciasto z wakacji, chimney cake, hungarian chimney cake, czech trdelnik, trdelnik machine

Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik
 
 
  • Wybierz język

Ciasto:

- 180g mleka w temperaturze pokojowej
- 30g drożdży świeżych
- 60g cukru
- 550g mąki pszennej typ 550
- 2 jajka kurze
- kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego
- mała szczypta soli
- 100g masła w temperaturze pokojowej

Do dekoracji:

- rozdrobnione orzechy, migdały, cynamon, cukier waniliowy itp.

Dodatki:

- olej roślinny do smarowania wałków
- 1 jajko roztrzepane (do smarowania rurek przed posypaniem)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie ciasta w Thermomix:


1) Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym (30sek | obr. 4-5) Dalej wyrabiamy jak ciasto na bułki (2-3min. | obroty Interwał)


2) Ciasto umieść w misce. Przykryj wilgotną ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia (powinno prawie podwoić objętość).

3) Odrywamy kawałek ciasta. Przy użyciu wałka formujemy dosyć długi pas o szerokości ok. 2-3 cm.
Wyrównujemy go z boków np. nożem do pizzy. Zawijamy z małą zakładką na rurkę (patrz zdjęcie).

4) Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami.

5) Umieszczamy w piekarniku pionowo (jeżeli jest taka możliwość) i wypiekamy w temp. 180 stopni ok. 15 min. (aż nabiorą apetycznego brązowego koloru). Przy pomocy rękawicy wyjmujemy gotowe rury (uwaga rurki będą bardzo gorące).


Przygotowanie bez robota:

Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i pozostawiamy pod przykryciem do czasu aż zaczną pracować (ok. 15-20min).
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki z pozycji "ciasto" i dobrze wyrabiamy ciasto. Umieszczamy je w miseczce przykrywamy wilgotną ściereczką.

Pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno prawie podwoić objętość).

Odrywamy kawałek ciasta. Przy użyciu wałka formujemy dosyć długi pas o szerokości ok. 2-3 cm. Wyrównujemy go z boków np. nożem do pizzy. Zawijamy z małą zakładką (patrz zdjęcie) na rurkę.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami.

Umieszczamy w piekarniku pionowo (jeżeli jest taka możliwość) i wypiekamy w temp. 180 stopni ok. 15 min. (aż nabiorą apetycznego brązowego koloru). Przy pomocy rękawicy wyjmujemy gotowe rury (uwaga rurki będą bardzo gorące).



Jak zawijać rurkę





Gotowe rurki doskonale smakują na ciepło i na zimno :)
Pamiętacie je może z wakacji? Spotkacie je też w okolicach większych galerii handlowych oraz w strefach turystycznych ... Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Różane drożdżówki Calzone Chałka - czarująca słodka buła Serek domowy z kefiru

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka