Masło klarowane z Thermomix


Popularne frazy: -> Pączki, tłusty czwartek, pączki z serem ricotta, przepis na thermomix, pączek, małe pączusie serowe, maleńkie pączki serowe

Masło klarowane z Thermomix
 
 

Składnki:
- 300-500g dobrego masła



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Masło kroimy w kostkę około 2cm. i umieszczamy w naczyniu miksującym. Rozpuszczamy czas ok. 8 min | temp. 70 stopni C | obr. 0.5. Po rozpuszczeniu masła przystępujemy do jego klarowania - (30 min. | temp. 100 stopni C | obr. 0.5).

Masło pozostawiamy w naczyniu miksującym. Na czysty i wyparzony słoik nakładamy sitko z gazą i bardzo ostrożnie stopniowo przelewamy masło z naczynia miksującego. Tak, aby osad, który się wytrącił pozostał na dnie naczynia miksującego. Masło klarowane pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia i zimne już wkładamy do lodówki.


Po wystudzeniu masło jest gęste, ma ładny, orzechowy zapach i żółty kolor.

Na maśle można smażyć, dusić, piec różne potrawy: mięso, naleśniki, warzywa, ryż, kasze. Nadaje się też do sosów i zrobienia ciasta francuskiego. Bardzo dobrze znosi obróbkę cieplną. Jest bardzo wydajne - jedna łyżka odpowiada nawet czterem łyżkom oleju roślinnego.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chrupiące kawowe gofry - fit Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym Pomarańczowo - migdałowe ciasto Makowiec - zawijany

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Dla kogo dieta pudełkowa?W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?20 jadalnych produktów zabijających cellulitKiełki brokuła