Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem.

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, ciasto z kremem, przepis na thermomix, biszkopt kakaowy, ciasto kostka, przekładane, truskawkowe, krem karpatkowy



Składniki:

BISZKOPT KAKAOWY (na tortownicę 18-20cm)

- 5 jajek
- szczypta soli
- 140 g cukru
- 80 g mąki (typ 450)
- 40 g kakao

ROZTWÓR DO NASĄCZANIA PODKŁADÓW

- 250 ml mocnej kawy z ekspresu (można ją lekko osłodzić cukrem, kawę też można zastąpić wodą z sokiem truskawkowym lub malinowym i łyżką soku z cytryny)


KREM KARPATKOWY

- 500 ml mleka
- 20g cukru waniliowego wykonanego w TM
- 3 żółtka
- 200 g drobnego cukru
- 50g skrobi ziemniaczanej
- 50g mąki pszennej
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej


Owoce i galaretka

- 700-800g truskawek
- galaretka truskawkowa
- 400g wody


DO DEKORACJI

- kilka truskawek lub poziomek
- listki mięty



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix



Przygotowanie biszkoptu kakaowego

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C.
2. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem, bo biszkopt wyrośnie nam nierówno).
3. Odważyć mąkę i kakao (można przesiać je przez sito). Odłożyć do miseczki.
4. Oddzielić białka od żółtek.
5. Załóż motylek. W czystym i suchym naczyniu miksującym przy pomocy motylka ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min. | obr. 3-4). Nie zmniejszać obrotów dodać stopniowo cukier i ubijać jeszcze (ok. 2 min. | obr. 3-4). Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.
6. Zmniejsz obroty na poziom 3, dodaj stopniowo po jednym żółtku i ubijaj dalej (ok. 1 min. | obr. 3). Na koniec dodać mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszać (30-40 sek. | obr. 1).
7. Piec w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
8. Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i upuść je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm.

Dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podłóż na podłogę koc "Rzucić ciastem o ziemię" można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę. Po tym fakcie wkładamy ciasto ponownie do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.

10. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrój je na 2 blaty.
Mamy gotowe kakaowe podkłady biszkoptowe.


Przygotowanie budyniu

1. W naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj: mleko, cukier waniliowy, cukier, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i żółtka. Ugotuj budyń bez przykrywania otworu miarką - tak, aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 ).

2. Ugotowany budyń przełóż do miseczki szczelnie przykryj folią (najlepiej, gdy folia będzie dotykała powierzchni budyniu - wtedy nie utworzy się suchy kożuch) i pozostaw do przestygnięcia. Budyniu też nie można mieszać podczas stygnięcia.

Rozpuszczenie galaretki i przygotowanie owoców

1) Do naczynia miksującego wsypać galaretkę, dodać 400 g wody, gotować (3 min | 100 stopni C |obr. 2). Przelać do miseczki. Pozostawić do przestygnięcia.



Owoce dokładnie umyj, oczyść z szypułek, przetnij na pół lub na cztery części i odłóż do miseczki.

Aby przejść do kolejnego kroku musisz mieć zimny budyń i miękkie masło w podobnej temperaturze. Zbyt ciepły budyń rozpuści Ci masło, a zbyt zimne masło może doprowadzić do zważenia kremu.


Przygotowanie kremu karpatkowego

1. W naczyniu miksującym umieść miękkie masło. ( 30 sek. | obr. 3 ). Załóż motylek i ucieraj masło na delikatny krem stopniowo dodając podczas ucierania wcześniej przygotowany budyń. Nie dodawaj całego budyniu. Dodaj go stopniowo np. w 3 częściach. ( 2,5 min. | obr. 3 ). Po dodaniu całości zatrzymujemy ucieranie, kopystką zgarnij z brzegów naczynia krem do środka. Ustaw czas i przestaw temperaturę na 37 stopni C , ucieraj dalej ( ok. 30-45 sek. | temp. 37 stopni C | obr. 3 ). Po ubiciu krem powinien mieć puszystą konsystencję.

2. Jest to też doskonała chwila, aby posmakować przygotowanego kremu :)


JAK ZŁOŻYĆ CIASTO?





1. Najlepiej w formie, w której były wypiekane biszkopty - krem nie będzie wypływał na boki. Krem też przed łączeniem - jeżeli jest zbyt lejący, można umieścić w lodówce na chwilę, poprawi się konsystencja. Będzie się lepiej smarował.

2. Pierwszy blat biszkoptowy ląduje na dno ciasta. Nasączamy go połową wcześniej przygotowanej i wystudzonej mocnej kawy. Smarujemy połową kremu karpatkowego, wciskamy w krem połowę truskawek. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Pozostało tylko nasączyć go drugą częścią przygotowanej kawy. Wykładamy pozostałą część kremu. Dodajemy pozostałe truskawki. Wyrównujemy i delikatnie nakładamy lekko stężałą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej - wtedy dobrze stężeje i przegryzie się.
Następnego dnia dekorujemy ciasto truskawkami i listkami mięty. Ciasto gotowe jest do podania.


Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Urocze bułeczki na sezon gillowySzybkie pierniczkiDeserki amaretti

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Dopadło Cię już przeziębienie? Jeśli nie to wszystko przed Tobą! Nie, wcale nie życzymy ci choroby, nie pomyśl o nas źle. Wręcz przeciwnie chcemy podpowiedzieć jak zadziałać naturalnie na organizm i precyzyjnym ostrzem pozbyć się problemów związanych z przeziębieniem. Będziemy Cię dziś przekonywać do zrobienia sobie antygrypiny!

czytaj więcej...


Inne artykuły

Czy z tej mąki będzie chleb?Kiełki hodowane w woreczkach...Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania