Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem.

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, ciasto z kremem, przepis na thermomix, biszkopt kakaowy, ciasto kostka, przekładane, truskawkowe, krem karpatkowy

 

Składniki:

BISZKOPT KAKAOWY (na tortownicę 18-20cm)

- 5 jajek
- szczypta soli
- 140 g cukru
- 80 g mąki (typ 450)
- 40 g kakao

ROZTWÓR DO NASĄCZANIA PODKŁADÓW

- 250 ml mocnej kawy z ekspresu (można ją lekko osłodzić cukrem, kawę też można zastąpić wodą z sokiem truskawkowym lub malinowym i łyżką soku z cytryny)


KREM KARPATKOWY

- 500 ml mleka
- 20g cukru waniliowego wykonanego w TM
- 3 żółtka
- 200 g drobnego cukru
- 50g skrobi ziemniaczanej
- 50g mąki pszennej
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej


Owoce i galaretka

- 700-800g truskawek
- galaretka truskawkowa
- 400g wody


DO DEKORACJI

- kilka truskawek lub poziomek
- listki mięty





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix



Przygotowanie biszkoptu kakaowego

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C.
2. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem, bo biszkopt wyrośnie nam nierówno).
3. Odważyć mąkę i kakao (można przesiać je przez sito). Odłożyć do miseczki.
4. Oddzielić białka od żółtek.
5. Załóż motylek. W czystym i suchym naczyniu miksującym przy pomocy motylka ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min. | obr. 3-4). Nie zmniejszać obrotów dodać stopniowo cukier i ubijać jeszcze (ok. 2 min. | obr. 3-4). Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.
6. Zmniejsz obroty na poziom 3, dodaj stopniowo po jednym żółtku i ubijaj dalej (ok. 1 min. | obr. 3). Na koniec dodać mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszać (30-40 sek. | obr. 1).
7. Piec w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
8. Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i upuść je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm.

Dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podłóż na podłogę koc "Rzucić ciastem o ziemię" można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę. Po tym fakcie wkładamy ciasto ponownie do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.

10. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrój je na 2 blaty.
Mamy gotowe kakaowe podkłady biszkoptowe.


Przygotowanie budyniu

1. W naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj: mleko, cukier waniliowy, cukier, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i żółtka. Ugotuj budyń bez przykrywania otworu miarką - tak, aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 ).

2. Ugotowany budyń przełóż do miseczki szczelnie przykryj folią (najlepiej, gdy folia będzie dotykała powierzchni budyniu - wtedy nie utworzy się suchy kożuch) i pozostaw do przestygnięcia. Budyniu też nie można mieszać podczas stygnięcia.

Rozpuszczenie galaretki i przygotowanie owoców

1) Do naczynia miksującego wsypać galaretkę, dodać 400 g wody, gotować (3 min | 100 stopni C |obr. 2). Przelać do miseczki. Pozostawić do przestygnięcia.



Owoce dokładnie umyj, oczyść z szypułek, przetnij na pół lub na cztery części i odłóż do miseczki.

Aby przejść do kolejnego kroku musisz mieć zimny budyń i miękkie masło w podobnej temperaturze. Zbyt ciepły budyń rozpuści Ci masło, a zbyt zimne masło może doprowadzić do zważenia kremu.


Przygotowanie kremu karpatkowego

1. W naczyniu miksującym umieść miękkie masło. ( 30 sek. | obr. 3 ). Załóż motylek i ucieraj masło na delikatny krem stopniowo dodając podczas ucierania wcześniej przygotowany budyń. Nie dodawaj całego budyniu. Dodaj go stopniowo np. w 3 częściach. ( 2,5 min. | obr. 3 ). Po dodaniu całości zatrzymujemy ucieranie, kopystką zgarnij z brzegów naczynia krem do środka. Ustaw czas i przestaw temperaturę na 37 stopni C , ucieraj dalej ( ok. 30-45 sek. | temp. 37 stopni C | obr. 3 ). Po ubiciu krem powinien mieć puszystą konsystencję.

2. Jest to też doskonała chwila, aby posmakować przygotowanego kremu :)


JAK ZŁOŻYĆ CIASTO?





1. Najlepiej w formie, w której były wypiekane biszkopty - krem nie będzie wypływał na boki. Krem też przed łączeniem - jeżeli jest zbyt lejący, można umieścić w lodówce na chwilę, poprawi się konsystencja. Będzie się lepiej smarował.

2. Pierwszy blat biszkoptowy ląduje na dno ciasta. Nasączamy go połową wcześniej przygotowanej i wystudzonej mocnej kawy. Smarujemy połową kremu karpatkowego, wciskamy w krem połowę truskawek. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Pozostało tylko nasączyć go drugą częścią przygotowanej kawy. Wykładamy pozostałą część kremu. Dodajemy pozostałe truskawki. Wyrównujemy i delikatnie nakładamy lekko stężałą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej - wtedy dobrze stężeje i przegryzie się.
Następnego dnia dekorujemy ciasto truskawkami i listkami mięty. Ciasto gotowe jest do podania.


Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

FocacciaDeserki amarettiSeroMaCzekRóżane ciasto ucierane z owocami

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Barów mlecznych nieprzemijający urokCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixZakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło