Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix)

Popularne frazy: -> tarta budyniowa przepis na thermomix, zdrowa kuchnia przepisy, najlepsza tarta przepis, ciasto do kawy, ciasto deserowe, klasyczna tarta, najlepsza tarta, naturalna, tarta z budyniem, jak zrobić ciasto na tartę, krem budyniowy thermomix, szybkie ciasto, co zrobić z żółtkami, zostały mi żółtka, wykorzystać żółtka



Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix)
 
 

Składniki na ciasto


(okrągła blacha do tarty ok. 25-28 cm)
- 300g mąki pszennej
- 4 żółtka z jajek kurzych
- ok. 30g cukru pudru
- 200g masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- kilka kropel aromatu pomarańczowego

Budyń:


- 600g mleka 3,2%
- 120 g cukru
- 20g cukru waniliowego przygotowanego w TM
- 80g mąki pszennej
- 80g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka z jajek kurzych
- 250g truskawek (umytych i wyczyszczonych)
- 30g soku z malin

Dodatki:


- 150 g truskawek (oczyszczonych, umytych i pokrojonych na pół)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 146 000 osób) >>

Przygotowanie w Thermomix




Ciasto:
1. Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)

2. Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi warstwą około 5-7mm).

3. Ciasto, które pozostanie można śmiało umieścić w woreczku i schłodzić w zamrażalniku (przyda się do innych deserów jako forma kruszonki).


4. Formę z ciastem umieszczamy w lodówce na 10-15 minut. Dalej ciasto nakłuwamy np. widelcem co kilka milimetrów, na cieście umieszczamy okrąg z papieru do pieczenia. Dociskamy ziarnem grochu lub specjalnymi obciążnikami do tarty.

tarta śliwkowa thermomix

tarta śliwkowa thermomix

5. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni C na 15 minut).
6. W tym czasie myjemy i osuszamy owoce, które później umieścimy na tarcie.
7. Przystępujemy do przygotowania budyniu truskawkowego.

Przygotowanie budyniu:



8. W naczyniu miksującym umieść: mleko, mąki, cukier waniliowy, cukier, truskawki (250g) sok malinowy i żółtka.
Miksujemy składniki ( 30 sek. | obr. 7-8 ).

9. Załóż motylek. Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak, aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 ) Zdejmij motylek.

11. Ugotowany budyń zmiksuj ponownie. ( 30 sek. | obr. 7-8 ). Dalej budyń przełóż do wcześniej podpieczonego ciasta w formie na tartę.


Przygotowanie tarty:




12. Na podpieczony podkład do tarty dodajemy ugotowany budyń. Wyrównujemy łopatką. Na wierzchu tarty ułóż połówki truskawek (ważne, aby miały lekko kwaskowaty smak, tak aby dobrze komponowały się z słodkim budyniem. Jeżeli masz bardzo słodkie owoce można zmniejszyć ilość cukru w budyniu.

13. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Wypiekamy jeszcze 20-25 minut.

14. Ciasto koniecznie schłodzić przed podaniem. Lepszy smak, lepsza konsystencja kremu i doskonała do krojenia. Kroić ostrym, długim nożem.


Smacznego! Znika w mgnieniu oka.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka')Sernik gotowany z musem z owoców borówkiSok KubuśToskański makaron PICI

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

W jaki sposób wybrać najlepsze musli?Dla kogo dieta pudełkowa?20 jadalnych produktów zabijających cellulitAntygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie