Baklava


Popularne frazy: -> baklava, grecki deser, ciasto filo, miód, orzechy, syrop

Baklava
 
 

Składniki ciasta:
- 20-24 płaty ciasta filo
- 350g pistacji (lub innych mieszanych orzechów: brazylijskie, pekan, włoskie)
- 80g masła
- 50g oleju słonecznikowego
- 100g brązowego cukru
- 2 łyżeczki olejku pomarańczowego lub wody pomarańczowej


Składniki syropu:
- 200g cukru
- 80g wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 30g miodu



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Niezbędne będzie gotowe ciasto filo lub przygotowane wcześniej z przepisu -> ciasto filo .

2) Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C.

3) Rozdrobnij 350g pistacji (lub mieszanych orzechów)(5 sek. | obr. 6). Przełóż do innego naczynia.

4) W naczyniu miksującemu (nie trzeba go myć po orzechach), umieść 80g masła, 50g oleju słonecznikowego. Podgrzej i rozpuść i wymieszaj. (3 min. | temp. 70 stopni C | obr. 0,5). Powstały roztwór przelej do innego naczynia i odstaw.

5) W naczyniu miksującym umieść 300g rozdrobnionych wcześniej pistacji lub mieszanych orzechów (pozostałe 50g pozostaw do dekoracji wierzchniej warstwy). Dodaj 10g roztworu masła z olejem (resztę pozostaw do wykorzystania później). Dodaj 100g brązowego cukru, dwie łyżeczki olejku pomarańczowego lub wody pomarańczowej. Połącz składniki. ( 3 min. | temp. 70 stopni C | obr. 0,5 ) Gotową masę przełóż do innego naczynia, a Thermomix dokładnie umyj.

6) Przygotuj formę (najlepiej wymiar około 30 x 20 cm , wysokość około 4-5 cm. Najlepsza będzie szczelna forma, tak aby zawartość płynna ciasta nam nie wypływała. Formę lekko przesmaruj za pomocą pędzelka olejem słonecznikowym.

7) W formie rozłóż 4-5 płatów ciasta filo. Każdą warstwę przy pomocy pędzelka smaruj przygotowanym roztworem masła z olejem. Po ułożeniu 5 warstw, masę orzechową podziel na trzy części i przy pomocy silikonowej łopatki dokładnie rozsmaruj pierwszą część masy na cieście. Dalej kolejne 4-5 warstw jak wyżej przesmarowanych roztworem masła. Tutaj kolejna warstwa masy orzechowej i znów 4-5 warstw ciasta filo przesmarowanych roztworem masła. Dalej trzecia część masy orzechowej i ostatnie 4-5 warstw ciasta filo przesmarowanych roztworem masła.

8) Tak przygotowane ciasto kroimy w niewielkie porcje - romby (koniecznie przed pieczeniem, później będzie ciężko pokroić po upieczeniu przed nasączaniem syropem.

9) Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C i wypiekamy 30 minut.

10) W tym czasie w naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składniki na syrop (200g cukru, 80g wody, łyżeczkę cynamonu, łyżkę soku z cytryny). Podgrzewamy ( 9 min. | temp. 115 stopni C | obr. 2 ) Gotowy roztwór pozostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy 30g miodu i mieszamy aby połączyć go z syropem ( 30 sek. | obr. 2,5 ).
Gotowy syrop pozostawiamy do przestygnięcia.

11) Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Dokładnie polewamy przygotowanym wcześniej syropem i posypujemy pozostałą częścią rozdrobnionych orzechów. Pozostaw baklavę do całkowitego wystygnięcia. Wtedy dopiero można ją serwować.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Koktajl z jarmużem i kiełkami Pierogi z serem ricotta (na słodko) CzekoLAdoWA Koreczki focaccia

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Zróbmy sobie delikatny domowy serekKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?