Składniki:- 100 g wiórków kokosowych - 100 g masła w temp. pokojowej (pokrojone w kostkę ok. 2 cm) - 3 jajka - 200 g mleka kokosowego - szczypta soli - 500 g sera ( ricotta lub półtłusty twaróg) - 15 g cukru waniliowego wykonanego w TM - 80 g cukru pudru - 60 g mąki ziemniaczanej ---- - opakowanie herbatników (tak aby wyłożyć spód i górę na serniku) Wskocz, zobacz co dziś trafia pod nóż. Obserwuj... Mus z borówek- 220 g wrzącej wody - 2 galaretki z owoców leśnych - 500-700 g borówek DO DEKORACJI- niewielka ilość dżemu - małe bezy |
Przygotowanie w Thermomix
1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść 100g wiórków kokosowych. Rozdrabniamy. ( 6 sek. | obr. 10)
Przełożyć do innej miseczki.
2. W naczyniu miksującym umieść 100g masła pokrojonego w kostkę ok 2 cm. Rozpuszczamy masło. (2 min. | temp. 50 stopni C | obr. 2.5).
3. Do rozpuszczonego masła dodaj pozostałe składniki masy serowej (3 jajka, 500g sera, 200g mleka kokosowego, 100g wiórków kokosowych (wcześniej zmielonych), szczypta soli, 15 g cukru waniliowego, 80g cukru pudru, 60g mąki ziemniaczanej). Podgrzewamy. (15 min. | temp. 90 stopni C | obr. 3.5).
Po tym czasie zmiksować. ( 15 sek. | obr. 8-10).
4. Tortownicę / formę ok. 24cm x 24cm i 6cm wysokości wyłożyć od spodu papierem do pieczenia. Ułożyć jedną warstwę herbatników. Delikatnie wylać do formy ok. 2/3 masy serowej. Pozostałą część masy pozostawić w naczyniu miksującym.
Dodać 80g pokruszonych herbatników. Zmiksować na jednolitą masę. (20-25 sek. | obr. 8). Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż śmietana. Delikatnie rozmieszczamy masę herbatnikową na powierzchni ciasta.
5. Ułóż w dalszej kolejności warstwę z herbatników na całej powierzchni ciasta.
6. Umyj i lekko osusz borówki.
7. Umyj naczynie miksujące. Przejdź do przygotowania musu z owoców. W naczyniu miksującym umieść 220g wrzątku i dwie galaretki z owoców leśnych. Rozpuść galaretki (3 min. | obr. 2.5)
Dodaj 500-700g borówek (umytych i lekko osuszonych). Lekko rozdrabniamy i mieszamy (20-30 sek. | obr. 5-6)
Całość wylewamy na powierzchni ciasta. Ciasto pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia i dopiero wtedy umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny (najlepiej pozostawić na 6-8h).
8. Ciasto podawać bezpośrednio z lodówki. Na wykrojonym kawałku zrobić kleks z dżemu i ułożyć małą bezę.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów