Sernik gotowany z musem z owoców borówki

(na tortownicę 24 x 24 cm)


Popularne frazy: -> ciasto do kawy, sernik, przepis na thermomix, herbatniki, ciasto kostka, przekładane, borówkowe, mus owocowy

Sernik gotowany z musem z owoców borówki
 
 

Składniki:




- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g masła (pokrojone w kostkę ok. 2 cm)
- 3 jajka
- 200 g mleka kokosowego
- szczypta soli
- 500 g sera (ricotta lub półtłusty twaróg)
- 15 g cukru waniliowego wykonanego w TM
- 80 g cukru pudru
- 60 g mąki ziemniaczanej


Mus z borówek

- 220 g wrzącej wody
- 2 galaretki z owoców leśnych
- 500-700 g borówek


DO DEKORACJI

- niewielka ilość dżemu
- małe bezy



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Sernik gotowany z musem z owoców borówki

Przygotowanie w Thermomix



1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść 100g wiórków kokosowych. Rozdrabniamy. ( 6 sek. | obr. 10)
Przełożyć do innej miseczki.

2. W naczyniu miksującym umieść 100g masła pokrojonego w kostkę ok 2 cm. Rozpuszczamy masło. (2 min. | temp. 50 stopni C | obr. 2.5).

3. Do rozpuszczonego masła dodaj pozostałe składniki masy serowej (3 jajka, 500g sera, 200g mleka kokosowego, 100g wiórków kokosowych (wcześniej zmielonych), szczypta soli, 15 g cukru waniliowego, 80g cukru pudru, 60g mąki ziemniaczanej). Podgrzewamy. (15 min. | temp. 90 stopni C | obr. 3.5).
Po tym czasie zmiksować. ( 15 sek. | obr. 8-10).

4. Tortownicę / formę ok. 24cm x 24cm i 6cm wysokości wyłożyć od spodu papierem do pieczenia. Ułożyć jedną warstwę herbatników. Delikatnie wylać do formy ok. 2/3 masy serowej. Pozostałą część masy pozostawić w naczyniu miksującym.
Dodać 80g pokruszonych herbatników. Zmiksować na jednolitą masę. (20-25 sek. | obr. 8). Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż śmietana. Delikatnie rozmieszczamy masę herbatnikową na powierzchni ciasta.

5. Ułóż w dalszej kolejności warstwę z herbatników na całej powierzchni ciasta.

6. Umyj i lekko osusz borówki.

7. Umyj naczynie miksujące. Przejdź do przygotowania musu z owoców. W naczyniu miksującym umieść 220g wrzątku i dwie galaretki z owoców leśnych. Rozpuść galaretki (3 min. | obr. 2.5)

Dodaj 500-700g borówek (umytych i lekko osuszonych). Lekko rozdrabniamy i mieszamy (20-30 sek. | obr. 5-6)

Całość wylewamy na powierzchni ciasta. Ciasto pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia i dopiero wtedy umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny (najlepiej pozostawić na 6-8h).

8. Ciasto podawać bezpośrednio z lodówki. Na wykrojonym kawałku zrobić kleks z dżemu i ułożyć małą bezę.


Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) Inny pleśniak Koreczki focaccia Crumble z jabłkami i orzechami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Olejki w kuchniZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaAntygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie