Mocno słonecznikowe bagietki


Popularne frazy: -> półbagietki, bagietki, bulki, bułeczki słonecznikowe, bagietki na grilla, dodatki do grilla, ładne bagietki, efektowne, pieczywo, piknik, śniadanie, mocno słonecznikowe, bagietka

Mocno słonecznikowe bagietki
 
 

Składniki:


- 300 ml letniego mleka
- 25g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 spora łyżeczka masła w temp. pokojowej
- 570g mąki pszennej typ 450-550
- 10g soli
- 25g oliwy z oliwek

- 120g łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej gdy je podgrzejesz na patelni przed dodaniem)


Do smarowania:


- 1 jajko rozbite z 2 łyżkami wody
- 30g słonecznika łuskanego


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 160 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej czas ok. 3 minuty pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).

2) Wyjmij ciasto podziel na równe 4 części. Dalej, formuj rulony.

3) Przygotuj formę do wypiekania bagietek. Możesz delikatnie przesmarować ją olejem rzepakowym, aby łatwiej pieczywo odchodziło po upieczeniu.

Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem i solidnie posyp słonecznikiem. Po czym ponownie delikatnie przy pomocy silikonowego pędzelka przesmaruj roztworem jajka.

4) Formę umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. Pozostaw do wyrośnięcia (czas wyrastania ok. 25-30 min.)

Dalej, gdy wyrosną podnieś temperaturę pieczenia do 190 stopni i wypiekaj jeszcze około 17-18 minut. Pod koniec pieczenia można bagietki skropić spryskiwaczem z wodą. W ten sposób powstanie chrupka skórka. Skrapianie można też zastąpić wstawieniem do piekarnika w końcowym etapie wypiekania żaroodpornego naczynia z wodą.


Wskazówki

# Aby powstały półbagietki możesz podzielić całość ciasta na 8 części i formować je do pieczenia. Powstanie 8 sztuk półbagietek. Doskonałe na zapiekanki.

# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie ciasta.
# Pieczenie tych bagietek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.
# Oczywiście możesz formować inne kształty z tego ciasta - wyjdą doskonałe.
# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do 190 stopni.
# Przy formowaniu rulonów możesz lekko zwilżyć jedną dłoń. Lepiej będzie się formowało.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami Tawa Tawas - boliwijskie pączki Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka Stefanka - miodownik

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

20 jadalnych produktów zabijających cellulitCzy wiesz, że ...Dla kogo dieta pudełkowa?Kiełki brokuła