Pasteis de nata

Popularne frazy: -> portugalskie ciasteczka z budyniem, budyniowe ciasteczka, ciasteczka z Belem, pastel de nata, pasteis de nata, pastis de Belem, Portugalia, ciastko z portugalskiej cukierni, foremki

Pasteis de nata
 Pasteis de nata
 
 
  • Wybierz język

Składniki na ciasteczka:


- ok. 350g gotowego ciasta francuskiego
lub półfrancuskiego wykonanego wg przepisu
- 250g mleka 3,2%
- 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
- 40g brązowego cukru trzcinowego
- 160g białego cukru kryształu
- 5-8 kawałków skórki z wyparzonej cytryny (bez białej błonki)
- 125g wody
- 5 żółtek kurzych
- 30g mąki pszennej typ 500
-(opcjonalnie) łyżeczka cukru waniliowego

Potrzebne też będą:


- łyżeczka masła do smarowania foremek
- foremki do minitart (ok. 20 szt.) - znajdziesz np. tutaj

Do podania:


- cukier puder
- cynamon


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Pasteis de nata

Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść 250g mleka, 1/4 łyżeczki cynamonu, 40g brązowego cukru, 160g białego cukru, 5-8 kawałki skórki z cytryny. (10min. | temp. 80 stopni C | obr. 1)

2) Wyjmij z przygotowanego syropu skórki cytryny. (Można przecedzić całość przez drobne sitko lub wyjąć kawałek po kawałku).

3) Przygotowany syrop umieść ponownie w naczyniu miksującym.

4) Oddziel żółtka od białek. Dodaj do naczynia miksującego żółtka z 5 jaj kurzych, 30g mąki pszennej i 125g wody. Wymieszaj (10sek. | obr. 3,5).

5) Dalej ponownie zagotuj krem. (7 min. | temp. 90 stopni C | obr. 3)

6) W czasie gdy przygotowuje się krem wyjmij z lodówki ciasto francuskie. Zwiń w rulon i podziel na 12 części.
Foremki koniecznie dokładnie natłuść masłem. Każdą z części wylep małą foremkę. Staraj się zrobić to szybko, aby ciasto za bardzo nie rozgrzewało się od rąk. Najlepiej użyć wygodnych foremek do pasteis de nata -> foremki znajdziesz np. tutaj ustaw na blaszce i umieść w lodówce.

7) Gdy mamy już krem gotowy wyjmujemy foremki z lodówki i wypełniamy je kremem, tak aby został 2-3 mm od góry, aby krem, podczas pieczenia nie przelewał się przez ciasto.
Tak przygotowane ciasteczka umieść w rozgrzanym do 220 stopni C piekarniku (grzanie góra-dół). Wypiekamy 19-22 minuty - aż ciastka się dobrze wypieką a powierzchnia kremu nabierze lekko brązowego koloru.

Ciastka wypieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem puder i cynamonem.

Podajemy z kawką ;)

Wskazówki


# Podczas formowania ciasta w foremce staraj się nie zgniatać brzegów ciasta, niech struktura pozostanie nienaruszona, wtedy ciasto ładnie się rozwarstwi i uformuje.


# Do wypiekania najlepiej użyć foremek na małe tarty. Tutaj rozmiar ma znaczenie. Dedykowane foremki wypieką też ładniej ciasto od spodu, bo równomiernie będą się nagrzewać w piekarniku.


# Najszybsze smarowanie masłem takich foremek wygląda tak: weź kawałek papieru (może być to od opakowania masła) lub papieru do pieczenia. Mały kawałek 5 na 5 cm. Na papier weź mały kawałeczek masła. Takim zestawem przesmaruj dokładnie foremki. To gwarancja, że później ładnie wyjdą z foremek.

# Jeżeli wycinasz ciasto do rozmiaru foremki powinno ono być nieco większe niż sama foremka. Tak, aby po dodaniu kremu (pozostawiając ok. 0,3 cm wolnego miejsca, bo krem podczas pieczenia nieco się podnosi). Jeżeli dasz mniejsze lub kremu dasz za dużo, ciężko będzie ciasteczko wyjąć z foremki, bo rozgrzany krem szybko się karmelizuje i na brzegach foremki przyklei się ciasto do formy.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa Najszybsza szarlotka Azorki - ciasteczka Szybkie zacierki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!

Niezależnie od tego, czy ruszasz na długie wakacje, robisz krótki wypad za miasto, czy po prostu chcesz pospacerować po okolicznym parku. Pamiętaj o jednym - weź ze sobą butelkę wielokrotnego użytku. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Pięknie podano do stołu. Kiełki pomogą ozdobić Twoje śniadanie.Jagodzianki!Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełki w słoiku - to bajecznie proste