Tigelada


Popularne frazy: -> portugalskie ciasteczka do kawy, Portugalia, ciastko z portugalskiej cukierni, tigelada

Tigelada
 
 

Składniki:

- 6 jajek
- mała szczypta soli
- 700g mleka 3,2%
- 150g brązowego cukru (można też użyć biały kryształ)

Do dekoracji:

- cukier puder i cynamon

Do smarowania foremek:


- łyżeczka masła


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść 6 jajek małą szczyptę soli i 150g cukru. Ubij na kogiel mogiel. (8min. | temp. 37 stopni C | obr. 3)

2) Przygotuj szerokie kokilki. Przesmaruj je masłem.

3) Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C.

4) Dodaj do ubitych jajek mleko i delikatnie wymieszaj już bez ubijania.
(15 sek. | obr. 1)

5) Przelej krem do foremek pozostawiając ok. 1/4 wysokości foremki. Tak aby podczas pieczenia tigelada nie wyszła z foremki.

6) Tak przygotowane foremki umieść we wcześniej rozgrzanym do 140 stopni C piekarniku (grzanie góra-dół).

Wypiekamy 50 minut - aż się dobrze zarumienią, a powierzchnia nabierze brązowego koloru.Gotowe wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem puder i cynamonem.
Podawać do kawki ;)




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka z wróżbą Różane ciasto ucierane z owocami Wytrawna kruszonka Karpatka doskonała (Thermomix)

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Kiełki amarantusaHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęKiełki to samo zdrowie!Wszyscy o śliwkach wiedzą dużo