Składniki: Do dekoracji: Do smarowania foremek: |
Przygotowanie w Thermomix
1) Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść 6 jajek małą szczyptę soli i 150g cukru. Ubij na kogiel mogiel. (8min. | temp. 37 stopni C | obr. 3)
2) Przygotuj szerokie kokilki. Przesmaruj je masłem.
3) Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C.
4) Dodaj do ubitych jajek mleko i delikatnie wymieszaj już bez ubijania.
(15 sek. | obr. 1)
5) Przelej krem do foremek pozostawiając ok. 1/4 wysokości foremki. Tak aby podczas pieczenia tigelada nie wyszła z foremki.
6) Tak przygotowane foremki umieść we wcześniej rozgrzanym do 140 stopni C piekarniku (grzanie góra-dół).
Wypiekamy 50 minut - aż się dobrze zarumienią, a powierzchnia nabierze brązowego koloru.Gotowe wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem puder i cynamonem.
Podawać do kawki ;)
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów