Tigelada


Popularne frazy: -> portugalskie ciasteczka do kawy, Portugalia, ciastko z portugalskiej cukierni, tigelada

Tigelada
 
 

Składniki:

- 6 jajek
- mała szczypta soli
- 700g mleka 3,2%
- 150g brązowego cukru (można też użyć biały kryształ)

Do dekoracji:

- cukier puder i cynamon

Do smarowania foremek:


- łyżeczka masła


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść 6 jajek małą szczyptę soli i 150g cukru. Ubij na kogiel mogiel. (8min. | temp. 37 stopni C | obr. 3)

2) Przygotuj szerokie kokilki. Przesmaruj je masłem.

3) Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C.

4) Dodaj do ubitych jajek mleko i delikatnie wymieszaj już bez ubijania.
(15 sek. | obr. 1)

5) Przelej krem do foremek pozostawiając ok. 1/4 wysokości foremki. Tak aby podczas pieczenia tigelada nie wyszła z foremki.

6) Tak przygotowane foremki umieść we wcześniej rozgrzanym do 140 stopni C piekarniku (grzanie góra-dół).

Wypiekamy 50 minut - aż się dobrze zarumienią, a powierzchnia nabierze brązowego koloru.Gotowe wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem puder i cynamonem.
Podawać do kawki ;)




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ketchup z cukinii Makowiec - zawijany Czworaczek - chleb pszenno-żytni Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówOlejki w kuchniAntygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania