Tigelada

Popularne frazy: -> portugalskie ciasteczka do kawy, Portugalia, ciastko z portugalskiej cukierni, tigelada

Tigelada
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

- 6 jajek
- mała szczypta soli
- 700g mleka 3,2%
- 150g brązowego cukru (można też użyć biały kryształ)

Do dekoracji:

- cukier puder i cynamon

Do smarowania foremek:


- łyżeczka masła


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść 6 jajek małą szczyptę soli i 150g cukru. Ubij na kogiel mogiel. (8min. | temp. 37 stopni C | obr. 3)

2) Przygotuj szerokie kokilki. Przesmaruj je masłem.

3) Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C.

4) Dodaj do ubitych jajek mleko i delikatnie wymieszaj już bez ubijania.
(15 sek. | obr. 1)

5) Przelej krem do foremek pozostawiając ok. 1/4 wysokości foremki. Tak aby podczas pieczenia tigelada nie wyszła z foremki.

6) Tak przygotowane foremki umieść we wcześniej rozgrzanym do 140 stopni C piekarniku (grzanie góra-dół).

Wypiekamy 50 minut - aż się dobrze zarumienią, a powierzchnia nabierze brązowego koloru.Gotowe wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem puder i cynamonem.
Podawać do kawki ;)




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Majonez domowy Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus Zabawne ciasteczka Czworaczek - chleb pszenno-żytni

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Z jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...Prawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepsze