Sok Kubuś

Popularne frazy: -> sok, marchew, jabłko, banan, kubus, sok Kubuś, napój owocowy, dla niejadka

Sok Kubuś
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

- 200g marchewki (obranej, pokrojonej na 2cm kawałki)
- 400g jabłek (obrane, pokrojone na 4 części)
- 100g banana (obrany, pokrojony w kawałki)
- 750g wody
- 50g soku wyciśniętego z cytryny
- 2 łyżki miodu (można mniej jeżeli masz słodkie owoce, miód dodajemy też tylko wtedy gdy temp. opadnie poniżej 40 stopni C. Jeżeli chcesz dodać do gorącego lepiej dodać cukier lub fruktozę).


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść pokrojoną w kawałki marchewkę. Rozdrabniamy. (10 sek. | obr. 5-6).
Do rozdrobnionej marchewki dodajemy 250g wody. Zgarniamy wszystko z brzegów naczynia na dno. Gotujemy (8 min. | temp. Varoma | obr. 1)

2) Dalej dodać: pokrojone jabłko, banana. Zamykamy naczynie miksujące. Miksujemy ( czas ok. 1,5 minuty | obroty zwiększamy stopniowo od 3 do 10).

3) Uzupełniamy wodą (ok. 500g) i gotujemy(10 min. | temp. 90 stopni C |obr. 2.5)

4) Przed dodaniem tych składników dobrze jest odczekać aż temp. przygotowanego napoju spadnie poniżej 40 stopni C.
Dodajemy sok z cytryny. Jeżeli trzeba, dodajemy miód (lub inny słodzik) i miksujemy ( 15 sek. | obr. 5-6 ).

Wskazówka:

# Jeżeli dodajesz sok z cytryny i miód dobrze jest odczekać aż sok przestygnie (poniżej temp. 40 stopni C.) w naczyniu miksującym, wtedy dodać te dwa składniki i zamieszać - zachowasz więcej wartości w soku.

5) Jeżeli powstała piana - usuwamy ją zbierając.

Kubuś jest gotowy do podania.
Można też zalać butelki i zakręcić jeszcze gorący - może w ten sposób leżakować dłużej. Możemy też odczekać aż przestygnie i umieścić w lodówce - chłodny smakuje jeszcze lepiej.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Wielkanocny torcik - Marysieńka Koktajl z jarmużem i kiełkami Pizza (szybka) SeroMaCzek

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Zróbmy sobie delikatny domowy serekKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Dieta pudełkowa - idealna na wyjazdy służbowe i delegacjeOlejki w kuchni