Domowy cukier waniliowy


Popularne frazy: ->

 

Potrzebne składniki:

- cukier biały kryształ
- laska wanilii
- szczelnie zamykany słoiczek


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Przygotowanie:

Cukier przesypujemy do suchego słoiczka ze szczelnym zamknięciem.

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i czubkiem noża przesuwając po lasce wanilii wydobywamy ziarenka. Wrzucamy je do słoiczka. Pozostałą część wanilii również kroimy na kawałki 2-3 cm i umieszczamy w słoiczku. Zamykamy. Dokładnie mieszamy potrząsając. Już po 2-3 dniach cukier nabierze cudownego aromatu waniliowego - mamy swój prawdziwy cukier waniliowy.

Łyżeczka takiego cukru z powodzeniem zastępuję paczkę sztucznego cukru wanilinowego.

To proste! Wystarczy trochę chęci aby wyeliminować sztuczny cukier wanilinowy ze swoich deserów! Zachęcamy do działań!
Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Różane drożdżówki Kawa mielona w Thermomix Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix)

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęSłodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowegoCzęsto zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Kiełki to samo zdrowie!