Składniki na ciasto Pachnąca kruszonka Budyń waniliowy: Ciasto: - 3 żółtka kurze |
Przygotowanie ciasta w Thermomixie
Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak, aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 )
Czas gotowania budyniu może się różnić w zależności od temperatury mleka i innych składników. W razie potrzeby należy wydłużyć czas gotowania o 2-3 minuty.
W budyniu po ugotowaniu nie powinna być wyczuwalna mąka.
Ugotowany budyń przełóż do miseczki szczelnie przykryj folią (Umieść na powierzchni budyniu folię spożywczą, dociśnij, odłóż do przestygnięcia. Bez przykrycia wyschnie góra warstwa budyniu.)
6. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao, podgrzewać 8 min/70°C/obr. 3.
Pozostawić masę kakaową, aby lekko przestygła.
Przygotuj keksówki do pieczenia - jeżeli są silikonowe nie potrzeba żadnych zabiegów, metalowe natłuszczamy a na dno umieszczamy papier do pieczenia.
7. Do przestudzonej masy kakaowej dodać 3 żółtka i 300g mąki pszennej tortowej zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać. (1 min. | obr. 4.5).
8. Masę kakaową przelej do większej miski - zostaw do przestygnięcia.
9. Bardzo dokładnie umyj naczynie miksujące i motylek. Będą potrzebne w następnym kroku (idealnie czyste i suche).
10. Założyć suchy i czysty motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 5 białek (dokładnie oddzielone od żółtek), dodać odrobinę soli, ubijać (1 min 30 s/obr. 3.5 lub do uzyskania konsystencji sztywnej piany).
11.Ubitą pianę z białek delikatnie łączymy z masą kakaową.
W większej misce do masy kakaowej dodaj 1-2 łyżki piany z białek - zamieszaj lekko kopystką aby rozluźnić masę kakaową. Dalej dodaj pozostałą część piany z białek i krótko wymieszaj kopystką całość - tylko do połączenia składników. Zbyt mocne mieszanie pozbawi pianę pulchności - tym samym ciasto straci na swej wysokości po upieczeniu.
12. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
13. Ciasto przelej do przygotowanych wcześniej foremek. Na wierzchu ciasta umieść punktowo łyżką wcześniej przygotowany budyń.
14. Na całej powierzchni ciasta rozsyp wcześniej przygotowaną kruszonkę.
15. Pieczemy 40-45 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Jeżeli patyczek będzie mokry, wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 min.
16. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i upieczone ciasto pozostaw na ok. 1 godz. do ostudzenia, następnie wyjąć z formy.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Kroimy na porcje ostrym nożem.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów