Galaretki z owocami- 3 galaretki bezbarwne o smaku cytrynowym - 1200g wrzątku - puszka ananasów (ok. 500g) - 8-10 dojrzałych bananów (ale nie poobijane) Pomarańczowa warstwa bezowa- 3 białka z jajek kurzych (dokładnie oddzielone od żółtka) - 150g cukru kryształu - minimalna ilość barwnika pomarańczowego i żółtego (opcjonalnie - można pominąć) - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2-3 łyżki płatków migdałowych Ciasto kruche- 170g mąki pszennej typ 500-550 - 90g masła zimnego - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 15g cukru waniliowego wykonanego w TM - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka z jajek kurzych Warstwa śmietanowa- 1 łyżka żelatyny - 100g wrzątku do rozpuszczenia żelatyny - 600-700g śmietany 30% (bardzo zimnej) - 3 duże łyżki cukru pudru |
Przygotowanie ciasta w Thermomixie
2. Przygotuj formę (ok. 24cm na 30cm , wysokość ok. 6-7 cm). Dno formy wyłóż papierem do pieczenia.
4. Dokładnie umyj naczynie miksujące i wysusz je.
5. Rozgrzej piekarnik (góra-dół) do 140 stopni C. Przygotuj drugą płaską blachę nieco większą niż forma do ciasta. Na niej umieść papier do pieczenia i zaznacz sobie na nim zarys formy do pieczenia. Przyda się to do uformowania podkładu bezowego do oczekiwanej wielkości.
7. Wysusz bezę w piekarniku. Umieść w rozgrzanym piekarniku do 140 stopni C. Beza powinna piec się tam 60 minut.
Po upieczeniu wyjmij ją i pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
10. Śmietanę 30% umieść w zamrażalce na minimum 15-20 min.
11. Ananasy oddziel od syropu i potnij na 1cm kawałki.
12. Na zimne ciasto ułóż obrane banany (w całości obok siebie na całej powierzchni ciasta). Dodaj pokrojonego ananasa, tak aby wkomponował się w szczeliny między bananami na całej powierzchni ciasta. Galaretka do tego czasu powinna już zacząć gęstnieć. Jeżeli jeszcze jest płynna umieść ją na kilka minut w lodówce. Gdy zacznie gęstnieć zalej nią owoce ułożone na cieście. Wyrównaj powierzchnię i umieść całość w lodówce.
Ciasto mamy gotowe. Kroimy je na porcje ostrym nożem.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów