Bananasowa chmurka

Składniki na ciasto (forma ok. 24 x 30 cm)


Popularne frazy: -> banany, bita śmietana, bananowa, ananas, chmurka, beza, bezowa chmurka

Bananasowa chmurka
 
 

Galaretki z owocami


- 3 galaretki bezbarwne o smaku cytrynowym
- 1200g wrzątku
- puszka ananasów (ok. 500g)
- 8-10 dojrzałych bananów (ale nie poobijane)

Pomarańczowa warstwa bezowa


- 3 białka z jajek kurzych (dokładnie oddzielone od żółtka)
- 150g cukru kryształu
- minimalna ilość barwnika pomarańczowego i żółtego (opcjonalnie - można pominąć)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki płatków migdałowych

Ciasto kruche


- 170g mąki pszennej typ 500-550
- 90g masła zimnego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 15g cukru waniliowego wykonanego w TM
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka z jajek kurzych

Warstwa śmietanowa


- 1 łyżka żelatyny
- 100g wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
- 600-700g śmietany 30% (bardzo zimnej)
- 3 duże łyżki cukru pudru


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie ciasta w Thermomixie



Przygotowanie galaretek:


1. Rozpuść 3 galaretki w 1200g wrzątku i pozostaw do przestygnięcia.

2. Przygotuj formę (ok. 24cm na 30cm , wysokość ok. 6-7 cm). Dno formy wyłóż papierem do pieczenia.

Przygotowanie kruchego ciasta:


3. W suchym naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (15 sek. | obr. 4-5). . Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia miksującego i wylep nim dno formy. Możesz to zrobić na swój sposób, nawet doklejając po kawałku. Wygodnie też robi się to małym wałkiem drewnianym obtoczonym lekko w mące. Ciasto z formą umieść w lodówce na 60 min.

4. Dokładnie umyj naczynie miksujące i wysusz je.

5. Rozgrzej piekarnik (góra-dół) do 140 stopni C. Przygotuj drugą płaską blachę nieco większą niż forma do ciasta. Na niej umieść papier do pieczenia i zaznacz sobie na nim zarys formy do pieczenia. Przyda się to do uformowania podkładu bezowego do oczekiwanej wielkości.

Przygotowanie warstwy bezowej


6. W suchym i czystym naczyniu miksującym załóż motylek. Dodaj: 3 białka i odrobinę soli. Ubij białka na sztywną pianę ( czas ok. 3,5 min. | obr. 3,5). Do ubitej piany dodawaj stopniowo, bez pośpiechu, cukier kryształ. Tak aby piana była gładka i lśniąca. Dalej dodaj barwniki. Na koniec ubijania dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wymieszaj lekko do połączenia składników ( 15 sek. | obr. 2 )

Pianę z białek rozłóż na całej zaznaczonej powierzchni przygotowanej formy z papierem. Tak aby wielkością odpowiadała wielkości ciasta (aby na koniec można ją było umieścić na cieście). Rozsyp na całej powierzchni płatki migdałów.

7. Wysusz bezę w piekarniku. Umieść w rozgrzanym piekarniku do 140 stopni C. Beza powinna piec się tam 60 minut.
Po upieczeniu wyjmij ją i pozostaw do całkowitego przestygnięcia.

Wypiekanie kruchego ciasta


8. W piekarniku podnieś temperaturę do 190 stopni C. Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Całą powierzchnię ciasta w formie nakłuwamy widelcem i umieszczamy w piekarniku. Wypiekamy ciasto (grzałka góra-dół) 17 min. w temp. 190 stopni C.
Wypieczone na złoty kolor ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Przygotowanie bitej śmietany i owoców


9. Rozpuść łyżkę żelatyny w 100g wrzącej wody. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do przestygnięcia.

10. Śmietanę 30% umieść w zamrażalce na minimum 15-20 min.

11. Ananasy oddziel od syropu i potnij na 1cm kawałki.

12. Na zimne ciasto ułóż obrane banany (w całości obok siebie na całej powierzchni ciasta). Dodaj pokrojonego ananasa, tak aby wkomponował się w szczeliny między bananami na całej powierzchni ciasta. Galaretka do tego czasu powinna już zacząć gęstnieć. Jeżeli jeszcze jest płynna umieść ją na kilka minut w lodówce. Gdy zacznie gęstnieć zalej nią owoce ułożone na cieście. Wyrównaj powierzchnię i umieść całość w lodówce.

Ubijanie śmietany


13. W czystym i zimnym naczyniu miksującym umieść śmietanę 30% prosto z zamrażalki. Dodaj cukier puder. Wykonaj szybkie miksowanie ( 1min 15 sek. | obr. 10) Śmietana powinna zmienić konsystencję na częściowo ubitą. Jeżeli jest nadal płynna ponów miksowanie przez 20 sek. i znów sprawdź, tak aż do czasu gdy zmieni konsystencję na lekko ubitą. Dalej załóż motylek, dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej i ubij śmietanę do oczekiwanej konsystencji. Na ogół wystarczy (15-20 sek. | obr.3 )

Złożenie ciasta


14. Wyjmij ciasto z lodówki. Nałóż warstwę śmietany bitej na ciasto.
Delikatnie zdejmujemy wysuszoną i zimną bezę z papieru i umieszczamy jako wierzchnią warstwę ciasta.
Ponownie umieszczamy w lodówce, tym razem przynajmniej na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc).



Ciasto mamy gotowe. Kroimy je na porcje ostrym nożem.


Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Mocno słonecznikowe bagietki Chleb weselny (Thermomix) Szybki deser tiramisu Pierogi z serem ricotta (na słodko)

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Kiełki cebuliBarów mlecznych nieprzemijający urokCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Jak zadbać o naczynie miksujące Thermomix