Wafle domowe, rożki

( porcja na 15 sztuk )


Popularne frazy: -> wafel domowy, wafelki, karmelowe, karmel, masa krówkowa, rożki do lodów

 

Składniki
- Składniki:
- 60 g krówek lub masy krówkowej z puszki (można też przygotować sos karmelowy w Thermomix TM6)
- 50 g masła min. 82% tłuszczu
- 220 g słodkiej śmietany 30 %
- 30g cukru kryształu

- 220 g mąki pszennej tortowej
- 2 całe jajka
- łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie:
1) Karmel lub krówki / masa krówkowa umieść w naczyniu miksującym. Dodaj masło, śmietanę. Podgrzej do czasu rozpuszczenia składników (3-4min. | temp. 70 stopni | obr. 2)
2) Masę karmelową przelej do miseczki i pozostaw do przestygnięcia (minimum 15 min).
3) Załóż motylek. Do naczynia miksującego dodaj jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Ubij na kogiel mogiel. (5 min. | temp. 37 stopni C | obr. 3).
4) Dodaj przestudzoną masę karmelową przygotowaną wcześniej. Wymieszaj dokładnie. ( 1 min. | obr. 2 )
5) Zdejmij motylek. Dodaj mąkę. Wymieszaj do połączenia składników. (1 min. | obr. 2).
6) Masę przelej do innego naczynia. Rozgrzej naleśnikarkę lub praskę do wafli i wypiekaj krążki (czas wypiekania zależny od mocy urządzenia - już po minucie sprawdzaj stan wypieczenia). Kiedy będą już wypieczone można je śmiało bezpośrednio po wypieczeniu zwijać w rożki i rurki. Po kilku chwilach będą chrupkie - wtedy już nie nadają się do zwijania.

Wafle można też wypiekać po kilka sztuk w piekarniku (rozgrzanym do 170-180 stopni C). Trwa to jednak nieco dłużej (ok. 5-7 min.) niż w waflownicy czy na naleśnikarce.

Jeżeli chcesz przygotować rożki - nie potrzebna jest Ci forma. Wystarczy taką foremkę zrobić ze sztywnego kartonu lub folii spożywczej aluminiowej i na nich kształtować nasze rożki.
Jeżeli chcesz aby wafelki były proste, to bezpośrednio po upieczeniu rozłóż je na prostej powierzchni, po kilku chwilach będą chrupkie. Im mocniej wypieczone tym bardziej chrupkie.

7) Rurki, rożki, wafle :) wykorzystaj w kolejnych przepisach np. jako sposób podania sorbetu, lodów lub jako element dekoracji deserów w pucharkach.

Smacznego!




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami Drożdżówki z makiem Walentynkowy torcik Szybkie zacierki

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowieKiełki rzodkiewki