Wafle domowe, rożki

( porcja na 15 sztuk )

Popularne frazy: -> wafel domowy, wafelki, karmelowe, karmel, masa krówkowa, rożki do lodów

 
  • Wybierz język

Składniki
- Składniki:
- 60 g krówek lub masy krówkowej z puszki (można też przygotować sos karmelowy w Thermomix TM6)
- 50 g masła min. 82% tłuszczu
- 220 g słodkiej śmietany 30 %
- 30g cukru kryształu

- 220 g mąki pszennej tortowej
- 2 całe jajka
- łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie:
1) Karmel lub krówki / masa krówkowa umieść w naczyniu miksującym. Dodaj masło, śmietanę. Podgrzej do czasu rozpuszczenia składników (3-4min. | temp. 70 stopni | obr. 2)
2) Masę karmelową przelej do miseczki i pozostaw do przestygnięcia (minimum 15 min).
3) Załóż motylek. Do naczynia miksującego dodaj jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Ubij na kogiel mogiel. (5 min. | temp. 37 stopni C | obr. 3).
4) Dodaj przestudzoną masę karmelową przygotowaną wcześniej. Wymieszaj dokładnie. ( 1 min. | obr. 2 )
5) Zdejmij motylek. Dodaj mąkę. Wymieszaj do połączenia składników. (1 min. | obr. 2).
6) Masę przelej do innego naczynia. Rozgrzej naleśnikarkę lub praskę do wafli i wypiekaj krążki (czas wypiekania zależny od mocy urządzenia - już po minucie sprawdzaj stan wypieczenia). Kiedy będą już wypieczone można je śmiało bezpośrednio po wypieczeniu zwijać w rożki i rurki. Po kilku chwilach będą chrupkie - wtedy już nie nadają się do zwijania.

Wafle można też wypiekać po kilka sztuk w piekarniku (rozgrzanym do 170-180 stopni C). Trwa to jednak nieco dłużej (ok. 5-7 min.) niż w waflownicy czy na naleśnikarce.

Jeżeli chcesz przygotować rożki - nie potrzebna jest Ci forma. Wystarczy taką foremkę zrobić ze sztywnego kartonu lub folii spożywczej aluminiowej i na nich kształtować nasze rożki.
Jeżeli chcesz aby wafelki były proste, to bezpośrednio po upieczeniu rozłóż je na prostej powierzchni, po kilku chwilach będą chrupkie. Im mocniej wypieczone tym bardziej chrupkie.

7) Rurki, rożki, wafle :) wykorzystaj w kolejnych przepisach np. jako sposób podania sorbetu, lodów lub jako element dekoracji deserów w pucharkach.

Smacznego!




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Paszteciki Tortilla - pełnoziarnista Klasyczne brownie z orzechami Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Mam Thermomix - co dalej? Zróbmy sobie delikatny domowy serekCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Barów mlecznych nieprzemijający urok