Inny pleśniak


Popularne frazy: -> pleśniak, inny, nietypowy, przepis na thermomix, porzeczka, pomarańcze, najlepszy pleśniak, plesniak

Inny pleśniak
 Inny pleśniak
 
 

Ciasto:

- 10g cukru pudru
- 200g masła (z lodówki)
- 420g mąki pszennej typ 500-650
- 5 żółtek z jajek kurzych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka ekstraktu z wanilii
- mała szczypta soli
- 50g kwaśnej śmietany 18%

- 15g kakao (ok. trzy łyżeczki)
- 50g żurawiny suszonej

Dżem porzeczkowo-pomarańczowy

- 400-600g kwaśnego dżemu z czerwonych porzeczek
- miąższ z dwóch pomarańczy (odcisnąć lekko sok z nich)

Pianka z białek

- 5 białek z jajek kurzych
- mała szczypta soli
- 220g cukru kryształu
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo

- 2-3 łyżki płatków migdałowych


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Inny pleśniak

Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść: 10g cukru pudru, 200g masła (z lodówki), 420g mąki pszennej typ 500-650, 5 żółtek z jajek kurzych, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka ekstraktu z wanilii, mała szczypta soli, 50g kwaśnej śmietany 18%. Wyrabiamy ciasto. ( 30 sek. | obr. 4 ). Przygotowujemy blachę na ciasto, wykładamy ją papierem do pieczenia.

2. Wyjmij wyrobione ciasto. Podziel na 6 równych części. 3 części użyj do przygotowania spodu ciasta w formie (ok. 20 x 30). Wylepiamy nim formę i wyrównujemy. Gotowy uformowany spód umieszczamy w lodówce. Z pozostałego ciasta - 1 część formujemy w rulon, umieszczamy w woreczku foliowym i schładzamy w zamrażalniku - przyda się na końcu do ostatniej warstwy.
Dwie pozostałe części ciasta umieszczamy ponownie w naczyniu miksującym. Dodajemy 50g żurawiny suszonej i 15g kakao. Wyrabiamy. (20-30sek.|obr.6)

3. Dżem z czerwonej porzeczki mieszamy w miseczce z miąższem z pomarańczy. Dalej wyjmujemy formę z ciastem z lodówki. Rozkładamy dżem na całej powierzchni ciasta. Przysypujemy kakaowym ciastem
i całość ponownie umieszczamy w lodówce.
Dalej bez pośpiechy przechodzimy do przygotowania piany z białek.

4. Dokładnie myjemy naczynie miksujące.
Zobacz o czym pamiętać przy ubijaniu piany z białek w Thermomix

5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. (grzałka góra-dół).

6. Przystępujemy do przygotowania piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy białka na sztywno z maleńką szczyptą soli. Zakładamy motylek. Ubijamy pianę (ok.2-3min | obr. 3,5).

Dalej, gdy piana już jest sztywna dodajemy po jednej łyżce cukier kryształ nie przerywając ubijania (1min. | obr. 3,5). Do momentu, aż dodamy cały cukier. Piana powinna być cały czas sztywna i lśniąca.

Na sam koniec dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej i ubijamy do połączenia składników. (30 sek. | obr. 3)

7. Wyjmujemy ciasto z lodówki.
Na całej powierzchni rozprowadzamy pianę z białek. Nie trzeba jej specjalnie wyrównywać.

8. Na tarce rozdrabniamy ciasto, które leżakowało w zamrażalce. Tworzymy taką jakby kruszonkę na piance z białek. Rozsypujemy na całości płatki migdałów.

9. Ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wypiekamy przez około 40 min. (grzałka góra-dół).




10. Po upieczeniu pozwalamy przestygnąć ciastu około 60 min. w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Podajemy do kawki.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Masło klarowane z Thermomix Tortilla - pełnoziarnista Pychotka znana też jako Pani Walewska Toskański makaron PICI

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Czy z tej mąki będzie chleb?Kiełki hodowane w woreczkach...