Składniki na ciasto Galaretki z owocami Warstwa bezowa Ciasto kruche Warstwa śmietanowa |
Przygotowanie ciasta w Thermomixie
2. Przygotuj formę (ok. 24cm na 30cm , wysokość ok. 6-7 cm). Dno formy wyłóż papierem do pieczenia.
4. Dokładnie umyj naczynie miksujące i wysusz je.
5. Rozgrzej piekarnik (góra-dół) do 140 stopni C. Przygotuj drugą płaską blachę nieco większą niż forma do ciasta. Na niej umieść papier do pieczenia i zaznacz sobie na nim zarys formy do pieczenia. Przyda się to do uformowania podkładu bezowego do oczekiwanej wielkości.
6. W suchym i czystym naczyniu miksującym załóż motylek. Dodaj: 3 białka i odrobinę soli. Ubij białka na sztywną pianę ( czas ok. 3,5 min. | obr. 3,5). Do ubitej piany dodawaj stopniowo, bez pośpiechu, cukier kryształ. Tak, aby piana była gładka i lśniąca. Na koniec ubijania dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wymieszaj lekko do połączenia składników ( 15 sek. | obr. 2 )
Pianę z białek rozłóż na całej zaznaczonej powierzchni przygotowanej formy z papierem. Tak aby wielkością odpowiadała wielkości ciasta (aby na koniec można ją było umieścić na cieście). Rozsyp na całej powierzchni płatki migdałów.
7. Wysusz bezę w piekarniku. Umieść w rozgrzanym piekarniku do 140 stopni C. Beza powinna piec się tam 60 minut.
Po upieczeniu wyjmij ją i pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
8. W piekarniku podnieś temperaturę do 190 stopni C. Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Całą powierzchnię ciasta w formie nakłuwamy widelcem i umieszczamy w piekarniku. Wypiekamy ciasto (grzałka góra-dół) 17 min. w temp. 190 stopni C.
Wypieczone na złoty kolor ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
9. Rozpuść łyżkę żelatyny w 100g wrzącej wody. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do przestygnięcia.
10. Śmietanę 30% umieść w zamrażalce na minimum 15-20 min.
11. Ananasy oddziel od syropu i potnij na 1cm kawałki.
12. Na zimne ciasto dodaj pokrojonego ananasa, tak aby wkomponował się na całej powierzchni ciasta.
W czystym naczyniu miksującym umieść mrożone maliny (tak aby to nie była jedna bryła malin, a pojedyncze owoce). Dodaj połowę przygotowanej galaretki.
Lekko miksuj. (15sek. | obr. 6-8). Tak przygotowaną masę malinową rozmieść na cieście, na ananasach. Wyrównaj powierzchnię.
Pozostałą część galaretki umieść w lodówce - powinna już lekko gęstnieć. Zalej nią masę z malin i lekko wyrównaj. Umieść formę z ciastem w lodówce.
13. W czystym i zimnym naczyniu miksującym umieść śmietanę 30% prosto z zamrażalki. Dodaj cukier puder. Wykonaj szybkie miksowanie ( 1min 15 sek. | obr. 10) Śmietana powinna zmienić konsystencję na częściowo ubitą. Jeżeli jest nadal płynna ponów miksowanie przez 20 sek. i znów sprawdź, tak aż do czasu gdy zmieni konsystencję na lekko ubitą. Dalej załóż motylek, dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej, sok z malin i ubij śmietanę do oczekiwanej konsystencji. Na ogół wystarcza (15-20 sek. | obr.3 )
14. Wyjmij ciasto z lodówki. Nałóż warstwę śmietany bitej na ciasto.
Delikatnie zdejmujemy wysuszoną i zimną bezę z papieru i umieszczamy jako wierzchnią warstwę ciasta.
Ponownie umieszczamy w lodówce, tym razem przynajmniej na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc).
Ciasto mamy gotowe :)
Kroimy je na porcje ostrym nożem.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów
Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?