Ananasowo-malinowa chmurka


Popularne frazy: -> banany, brzoskwinie, maliny, bita śmietana, bananowa, ananas, chmurka, beza, bezowa chmurka, malinowa chmurka, ananasowa chmurka

Ananasowo-malinowa chmurka
 
 

Składniki na ciasto

(forma ok. 24 x 30 cm)

Galaretki z owocami
- 2 galaretki o smaku bananowym
- 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
- 1200g wrzątku
- puszka ananasów (ok. 500g)
- 450-500g mrożonych malin


Warstwa bezowa
- 3 białka z jajek kurzych (dokładnie oddzielone od żółtka)
- 150g cukru kryształu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki płatków migdałowych (jako posypka na wierzch ciasta)


Ciasto kruche
- 170g mąki pszennej typ 500-550
- 90g masła zimnego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 15g cukru waniliowego wykonanego w TM
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka z jajek kurzych


Warstwa śmietanowa
- 1 łyżka żelatyny
- 100g wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
- 600-700g śmietany 30% (bardzo zimnej)
- 1 duża łyżka cukru pudru
- 50g soku z malin


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Przygotowanie ciasta w Thermomixie




Przygotowanie galaretek:


1. Rozpuść (razem) 3 galaretki w 1200g wrzątku i pozostaw do przestygnięcia.

2. Przygotuj formę (ok. 24cm na 30cm , wysokość ok. 6-7 cm). Dno formy wyłóż papierem do pieczenia.

Przygotowanie kruchego ciasta:


3. W suchym naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (15 sek. | obr. 4-5). . Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia miksującego i wylep nim dno formy. Możesz to zrobić na swój sposób, nawet doklejając po kawałku. Wygodnie też robi się to małym wałkiem drewnianym obtoczonym lekko w mące. Ciasto z formą umieść w lodówce na 60 min.

4. Dokładnie umyj naczynie miksujące i wysusz je.

5. Rozgrzej piekarnik (góra-dół) do 140 stopni C. Przygotuj drugą płaską blachę nieco większą niż forma do ciasta. Na niej umieść papier do pieczenia i zaznacz sobie na nim zarys formy do pieczenia. Przyda się to do uformowania podkładu bezowego do oczekiwanej wielkości.

Przygotowanie warstwy bezowej

6. W suchym i czystym naczyniu miksującym załóż motylek. Dodaj: 3 białka i odrobinę soli. Ubij białka na sztywną pianę ( czas ok. 3,5 min. | obr. 3,5). Do ubitej piany dodawaj stopniowo, bez pośpiechu, cukier kryształ. Tak, aby piana była gładka i lśniąca. Na koniec ubijania dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wymieszaj lekko do połączenia składników ( 15 sek. | obr. 2 )

Pianę z białek rozłóż na całej zaznaczonej powierzchni przygotowanej formy z papierem. Tak aby wielkością odpowiadała wielkości ciasta (aby na koniec można ją było umieścić na cieście). Rozsyp na całej powierzchni płatki migdałów.

7. Wysusz bezę w piekarniku. Umieść w rozgrzanym piekarniku do 140 stopni C. Beza powinna piec się tam 60 minut.
Po upieczeniu wyjmij ją i pozostaw do całkowitego przestygnięcia.

Wypiekanie kruchego ciasta

8. W piekarniku podnieś temperaturę do 190 stopni C. Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Całą powierzchnię ciasta w formie nakłuwamy widelcem i umieszczamy w piekarniku. Wypiekamy ciasto (grzałka góra-dół) 17 min. w temp. 190 stopni C.
Wypieczone na złoty kolor ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Przygotowanie bitej śmietany i owoców

9. Rozpuść łyżkę żelatyny w 100g wrzącej wody. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do przestygnięcia.

10. Śmietanę 30% umieść w zamrażalce na minimum 15-20 min.

11. Ananasy oddziel od syropu i potnij na 1cm kawałki.

12. Na zimne ciasto dodaj pokrojonego ananasa, tak aby wkomponował się na całej powierzchni ciasta.

W czystym naczyniu miksującym umieść mrożone maliny (tak aby to nie była jedna bryła malin, a pojedyncze owoce). Dodaj połowę przygotowanej galaretki.
Lekko miksuj. (15sek. | obr. 6-8). Tak przygotowaną masę malinową rozmieść na cieście, na ananasach. Wyrównaj powierzchnię.

Pozostałą część galaretki umieść w lodówce - powinna już lekko gęstnieć. Zalej nią masę z malin i lekko wyrównaj. Umieść formę z ciastem w lodówce.

Ubijanie śmietany

13. W czystym i zimnym naczyniu miksującym umieść śmietanę 30% prosto z zamrażalki. Dodaj cukier puder. Wykonaj szybkie miksowanie ( 1min 15 sek. | obr. 10) Śmietana powinna zmienić konsystencję na częściowo ubitą. Jeżeli jest nadal płynna ponów miksowanie przez 20 sek. i znów sprawdź, tak aż do czasu gdy zmieni konsystencję na lekko ubitą. Dalej załóż motylek, dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej, sok z malin i ubij śmietanę do oczekiwanej konsystencji. Na ogół wystarcza (15-20 sek. | obr.3 )

Złożenie ciasta

14. Wyjmij ciasto z lodówki. Nałóż warstwę śmietany bitej na ciasto.
Delikatnie zdejmujemy wysuszoną i zimną bezę z papieru i umieszczamy jako wierzchnią warstwę ciasta.
Ponownie umieszczamy w lodówce, tym razem przynajmniej na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc).



Ciasto mamy gotowe :)



Kroimy je na porcje ostrym nożem.


Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik Zakochana Pavlova CzekoLAdoWA Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Kiełki cebuliBarów mlecznych nieprzemijający urokKilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix