Kruche korzenne ciasteczka


Popularne frazy: -> ciasteczka deserowe, ciastka do kawy, kruche, na piknik, fingerfood, dla Mikołaja, świąteczne

Kruche korzenne ciasteczka
 Kruche korzenne ciasteczka
 
 

Składniki (porcja na 30-50 ciasteczek)


- 80 g masła w temp. pokojowej
- 1 całe jajko
- 260 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej (wykonanej w Thermomix)
- 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Miksujemy (10-15 sek. | obr. 7-8) Umieszczamy ciasto w woreczku i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

2. Wyjmij ciasto z lodówki. odetnij połowę. Wałkujemy ciasto na papierze do pieczenia na grubość 3-4 mm. (tak aby łatwiej było później przełożyć do pieczenia).
3. Wycinamy szklanką, stempelkiem lub foremką ciastka bezpośrednio na papierze do pieczenia. Papier przesuwamy na blaszkę do pieczenia i wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 13-14 min.

4. Upieczone ciasteczka przestudzić na kratce.

Smacznego !




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Krem czekoladowy nie tylko do tortów Szybkie pierniczki Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) Torcik Kubuś

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Kiełki amarantusaPoprawianie natury, czyli o domowej uprawie roślinHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęWyciskarka do owoców - jaką wybrać?