Ryba po grecku - inaczej

(przepis Alicja Legowicz)


Popularne frazy: -> ryba po grecku, kotleciki z dorsza, Boże Narodzenie, Ryba inaczej, kotlety rybne w sosie

Ryba po grecku - inaczej
 
 

Składniki na kotleciki rybne


- ok. 1kg filetów z ryby (dorsz, morszczuk, mintaj - mogą być mieszane) - (Jeżeli były mrożone - należy je uprzednio rozmrozić)
- 100 g cebuli (obrana, przekrojona na pół)
- 3 ząbki czosnku
- 20g oleju
- 2 jajka
- 70g bułki tartej + dodatkowa ilość do obtoczenia kotletów
- plaska łyżeczka soli
- pol łyżeczki białego pieprzu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 20g posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)



Składniki na sos


- 200g cebuli pokrojonej na pol
- 200g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50g korzenia pietruszki pokrojonej na kawałki
- 50g selera pokrojonego na kawałki
- 40g oleju lub
- 500g pasaty pomidorowej
- 50g wody
- 70g dobrego ketchupu (łagodny lub pikantny wg preferencji)
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego


Do smażenia będzie potrzebne masło klarowane lub olej.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie kotlecików

1) Do naczynia miksującego dodajemy cebulę pokrojoną na pół oraz czosnek, ustawiamy ( 3sek | obr 5. )

2) Składniki zgarniamy na dno naczynia miksującego i dodajemy olej, następnie ( 4min | 120 stopni C | obr. 1 ).

3) Dodajemy filety pokrojone na 4cm kawałki oraz pozostałe składniki i mieszamy przy pomocy kopystki ( 15 sek. | obr. 5 ).

4) Formujemy kotlety około 5cm średnicy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na mocno złoty kolor z dwóch stron, odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.



Przygotowanie sosu

1) Do naczynia włożyć cebule, marchew, pietruszkę, seler i olej i ustawić (7sek. | obr. 5).
2) Dodać pozostałe składniki. Ustawić (25min. | temp. Varoma | obr. 1 wsteczne) - sos doprawić solą i pieprzem wg uznania.

3) Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, grzałka góra-dół.

4) W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie rybę i sos aż do wykończenia składników.

5) Włożyć do nagrzanego piekarnika bez pokrywki, po czym od razu zmniejszyć temp do 120st i zapiekać ok. 35 minut.

6) Podawać na zimno lub na ciepło według preferencji.

Smacznego!




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Inny pleśniak Rogale Świętego Marcina Urocze bułeczki na sezon gillowy Chlebek ziołowy

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoBarów mlecznych nieprzemijający urokKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Jak zadbać o naczynie miksujące Thermomix