Ryba po grecku - inaczej

(przepis Alicja Legowicz)

Popularne frazy: -> ryba po grecku, kotleciki z dorsza, Boże Narodzenie, Ryba inaczej, kotlety rybne w sosie

Ryba po grecku - inaczej
 
 
  • Wybierz język

Składniki na kotleciki rybne


- ok. 1kg filetów z ryby (dorsz, morszczuk, mintaj - mogą być mieszane) - (Jeżeli były mrożone - należy je uprzednio rozmrozić)
- 100 g cebuli (obrana, przekrojona na pół)
- 3 ząbki czosnku
- 20g oleju
- 2 jajka
- 70g bułki tartej + dodatkowa ilość do obtoczenia kotletów
- plaska łyżeczka soli
- pol łyżeczki białego pieprzu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 20g posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)



Składniki na sos


- 200g cebuli pokrojonej na pol
- 200g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50g korzenia pietruszki pokrojonej na kawałki
- 50g selera pokrojonego na kawałki
- 40g oleju lub
- 500g pasaty pomidorowej
- 50g wody
- 70g dobrego ketchupu (łagodny lub pikantny wg preferencji)
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego


Do smażenia będzie potrzebne masło klarowane lub olej.


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie kotlecików

1) Do naczynia miksującego dodajemy cebulę pokrojoną na pół oraz czosnek, ustawiamy ( 3sek | obr 5. )

2) Składniki zgarniamy na dno naczynia miksującego i dodajemy olej, następnie ( 4min | 120 stopni C | obr. 1 ).

3) Dodajemy filety pokrojone na 4cm kawałki oraz pozostałe składniki i mieszamy przy pomocy kopystki ( 15 sek. | obr. 5 ).

4) Formujemy kotlety około 5cm średnicy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na mocno złoty kolor z dwóch stron, odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.



Przygotowanie sosu

1) Do naczynia włożyć cebule, marchew, pietruszkę, seler i olej i ustawić (7sek. | obr. 5).
2) Dodać pozostałe składniki. Ustawić (25min. | temp. Varoma | obr. 1 wsteczne) - sos doprawić solą i pieprzem wg uznania.

3) Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, grzałka góra-dół.

4) W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie rybę i sos aż do wykończenia składników.

5) Włożyć do nagrzanego piekarnika bez pokrywki, po czym od razu zmniejszyć temp do 120st i zapiekać ok. 35 minut.

6) Podawać na zimno lub na ciepło według preferencji.

Smacznego!




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor:
Paszteciki Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) Klasyczne brownie z orzechami Sernik mango

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Olejki w kuchniPopularne wady wzroku i ich korekcja