Składniki na kotleciki rybne Do smażenia będzie potrzebne masło klarowane lub olej. |
Przygotowanie w Thermomix
Przygotowanie kotlecików
1) Do naczynia miksującego dodajemy cebulę pokrojoną na pół oraz czosnek, ustawiamy ( 3sek | obr 5. )
2) Składniki zgarniamy na dno naczynia miksującego i dodajemy olej, następnie ( 4min | 120 stopni C | obr. 1 ).
3) Dodajemy filety pokrojone na 4cm kawałki oraz pozostałe składniki i mieszamy przy pomocy kopystki ( 15 sek. | obr. 5 ).
4) Formujemy kotlety około 5cm średnicy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na mocno złoty kolor z dwóch stron, odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przygotowanie sosu
1) Do naczynia włożyć cebule, marchew, pietruszkę, seler i olej i ustawić (7sek. | obr. 5).
2) Dodać pozostałe składniki. Ustawić (25min. | temp. Varoma | obr. 1 wsteczne) - sos doprawić solą i pieprzem wg uznania.
3) Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, grzałka góra-dół.
4) W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie rybę i sos aż do wykończenia składników.
5) Włożyć do nagrzanego piekarnika bez pokrywki, po czym od razu zmniejszyć temp do 120st i zapiekać ok. 35 minut.
6) Podawać na zimno lub na ciepło według preferencji.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów