Składniki: Podkład makowy (na tortownicę 18-20cm) KORZENNE CIASTECZKA (24-28 szt. o szerokości 3cm i długości ok. 15-16 cm.) Blat SŁONECZNIKOWO-BEZOWY KREM BUDYNIOWY POLEWA CZEKOLADOWA I TYNK DO CIASTECZEK LUKIER KRÓLEWSKI DO DEKORACJI |
Przygotowanie w Thermomix
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Formę do pieczenia (tortownica ok. 18-20cm) wyłóż pergaminem od spodu.
Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obr. 10 | czas 30sek.)
Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków.
100g cukru mielimy na cukier puder (obr. 10 | czas 20sek.)
Kopystką zgarniamy cukier ze ścianek naczynia miksującego. Dodajemy masło i żółtka ( czas 2min. | obroty 5 )
Dalej dodajemy obrane jabłka bez gniazd, pokrojone na ósemki ( czas 15sek. | obroty 4 )
W kolejnym kroku dodajemy pozostałe składniki - mąkę kukurydzianą, bakalie, olejek pomarańczowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia, wcześniej zmielony mak, (pomijając wcześniej oddzielone białka jajek) ( czas ok. 1 min.| obr. 4 )
Zawartość przekładamy do większej miski, myjemy dokładnie naczynie miksujące i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przystępujemy do ubicia piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy motylek, wlewamy wszystkie białka i szczyptę soli. Ubijamy ( czas ok. 4min. temp.37 stopni, obroty 4 )
Ubitą na sztywno pianę delikatnie łączymy z masą makową dodając po jednej łyżce piany i delikatnie mieszając. Po dodaniu całości piany ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Przelewamy je delikatnie do formy wyłożonej pergaminem i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy ok. 55 minut.
Gdy ciasto po upieczeniu przestygnie, przecinamy je na dwa podkłady.
1. Przygotuj formę wielkością dopasowaną do wcześniejszych blatów biszkoptowych. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
3. Do naczynia miksującego dodaj 250g podprażonego na patelni słonecznika. Lekko rozdrabniamy (15 sek.| ber. 4-5). Przełożyć do innego naczynia. Dokładnie umyć naczynie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W czystej i suchym naczyniu miksującym umieścić białka i dodaj małą szczyptę soli. Załóż motylek Białka ubij na sztywną pianę. (4 min. | obr. 3-4). Nie zmniejszać obrotów dodać stopniowo cukier i ubijać jeszcze (ok. 2 min. | obr. 3-4). Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Dalej dodaj lekko rozdrobnione ziarna słonecznika, przesianą mąkę i skrobię, delikatnie wymieszaj do połączenia składników. (20-30 sek. | obr. 1).
Przełożyć do bezę do przygotowanej wcześniej formy i od razu umieść w rozgrzanym piekarniku. Piecz w 175 stopni C przez 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozwól jej całkowicie wystygnąć.
1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Miksujemy (10-15 sek. | obr. 7-8) Umieszczamy ciasto w woreczku i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
2. Wyjmij ciasto z lodówki. Odetnij połowę. Wałkujemy ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia na prostokąt o wysokości 16 cm. i grubość 3-4 mm. (tak, aby łatwiej było później przełożyć do pieczenia). Wycinamy i formujemy pasy 3cm szerokie 16cm długie. Odcinamy niektóre rogi tak aby docelowo złożyć z tego dekorację, którą przykleimy później na brzegu tortu.
3. Wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 13-14 min.
4. Upieczone ciasteczka przestudzić na kratce i lukrujemy wg. uznania.
1. W naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj: mleko, cukier waniliowy, cukier, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i żółtka. Ugotuj budyń bez przykrywania otworu miarką - tak, aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 ).
2. Ugotowany budyń przełóż do miseczki szczelnie przykryj folią (najlepiej, gdy folia będzie dotykała powierzchni budyniu - wtedy nie utworzy się suchy kożuch) i pozostaw do przestygnięcia. Budyniu też nie można mieszać podczas stygnięcia.
Aby przejść do kolejnego kroku musisz mieć zimny budyń i miękkie masło w podobnej temperaturze. Zbyt ciepły budyń rozpuści Ci masło, a zbyt zimne masło może doprowadzić do zważenia kremu.
1. W naczyniu miksującym umieść miękkie masło. ( 30 sek. | obr. 3 ). Załóż motylek i ucieraj masło na delikatny krem stopniowo dodając podczas ucierania wcześniej przygotowany budyń. Nie dodawaj całego budyniu. Dodaj go stopniowo np. w 3 częściach. ( 2,5 min. | obr. 3 ). Po dodaniu całości zatrzymujemy ucieranie, kopystką zgarnij z brzegów naczynia krem do środka. (Dodaj opcjonalnie likier pomarańczowy lub olejek pomarańczowy). Ustaw czas i przestaw temperaturę na 37 stopni C , ucieraj dalej ( ok. 30-45 sek. | temp. 37 stopni C | obr. 3 ). Po ubiciu krem powinien mieć puszystą konsystencję.
2. Pierwszy blat makowy ląduje na dno ciasta. Smarujemy połową kremu budyniowo-maślanego, na krem kładziemy słonecznikowy blat bezowy. Dalej druga warstwa kremu i przykrywamy drugim blatem makowym. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej - wtedy dobrze stężeje i przegryzie się.
Następnego dnia przygotować polewę z czekolady, miodu, śmietanki 30% i olejku pomarańczowego. Przesmarować ciasto od góry polewą, posypać podprażonym słonecznikiem. Resztę polewy wykorzystać jako tynk pod ciasteczka korzenne, które zaraz po przesmarowaniu układać dookoła tortu - będą stanowić jego doskonałe wykończenie. Pozostawić do przestygnięcia. Gdy polewa nam przestygnie ciasto gotowe jest do podania.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów