Zakochana Pavlova

Walentynkowy tort bezowy z bitą śmietaną i czerwonymi owocami

Popularne frazy: -> Boże Narodzenie, Sylwester, Wielkanoc, pavlowa, ciasto z białek, beza, podkłady bezowe, słodki tort, ciasto do kawy, Thermomix przepis na tort bezowy, jak kroić tort bezowy, pavlova, podkłady bezowe, torty, Walentynki, walentynkowy

Zakochana Pavlova
 Zakochana Pavlova
 
 
  • Wybierz język

Podkłady bezowe:


- 6 białek z jaj kurzych (najlepsze będą w temp. pokojowej)
- 1/4 łyżeczki barwnika spożywczego w proszku (czerwień lub czerwień karminowa)
- 300g cukru (najlepszy będzie drobnoziarnisty kryształ, lub kryształ lekko zmielony)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego (jeżeli nie dysponujemy octem winnym to można go zastąpić octem balsamicznym, sokiem z cytryny lub octem jabłkowym - efekt podobny)
- mała szczypta soli (dzięki niej piana lepiej się ubije)



Poradnik jak ubijać pianę w Thermomix


Zobacz jak ubić pianę z białek w Thermomix

Krem z bitej śmietany:


- 1/3 łyżeczki barwnika spożywczego w proszku (czerwonego)
- ok. 500ml 30-36% śmietany (bardzo dobrze schłodzonej, najlepiej umieścić ją w zamrażalniku przed ubijaniem na ok. 20 min.)
- 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - można je pominąć)
- 50g soku malinowego (opcjonalnie - można pominąć)


Wskazówka


(Jeżeli potrzeba więcej kremu trzeba powtórzyć kroki z wykonania kremu. Po prostu wykonać go dwukrotnie z podanych składników. Nie robić tego za jednym razem - po zwiększeniu porcji, bo bita śmietana ubija się optymalnie przy objętości 500ml, z większą ilością już jest znacznie trudniej).


Dekoracja
- wcześniej umyte i osuszone czerwone owoce (np. truskawki, maliny) Dobrze w tej kompozycji sprawdzą się też ziarenka granatu lub pokrojone na osiem części figi)



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




1. Uruchomić piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni. Beza zaraz po ubiciu powinna trafić wprost do ciepłego piekarnika na kilka chwil.
Podczas ubijania piany przygotuj też blachę do pieczenia.

Ubijanie piany na bezę

2. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek. Dokładnie oddziel białka i żółtko (nie może być w białku najmniejszej ilości żółtka, bo piana się nie ubije).
Załóż motylek
Dodaj do naczynia miksującego 6 białek, i czerwony barwnik spożywczy w proszku. Dodaj małą szczyptę soli.(3-4 min. | obr. 3-4) - bez miarki w otworze pokrywy. (Ubijanie piany z białek to napowietrzanie, nie zatykamy więc dopływu powietrza miarką. Ubijamy na sztywną pianę.

3. Nie przerywając ubijania zmniejsz obroty na 3 i dodaj małymi porcjami cukier. Nie spiesz się z dodawaniem cukru. Całość rozkładamy w czasie ubijając ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana z białek powinna być lśniąca i sztywna.

4. Gdy dodamy już cały cukier - na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubijamy jeszcze 20-30 sek. | obr. 3

5. Wyłóż całą pianę bezową na wcześniej przygotowaną blachę wyścieloną papierem do pieczenia.

Zaciągnij brzegi łopatką od dołu do góry, aby powstały ładne żeberka. Jeżeli piana była dobrze ubita żeberka na powierzchni zostaną do końca i będą później zdobić ciasto.

6. Bezę wypiekamy najpierw w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3-5 minut, dalej skręcamy temperaturę do 140-150 stopni i wypiekamy jeszcze 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę aż do całkowitego wystygnięcia.

Ubijanie śmietany

8. W niewielkiej ilości ciepłej wody dokładnie rozpuszczamy płaską łyżkę żelatyny i pozostawiamy do przestygnięcia na 3-4 minuty przed ubijaniem kremu.

7. Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlewamy bardzo zimną śmietanę 30%-36% ok 500ml. (najlepiej umieścić ją w zamrażalniku na 20 min. przed ubijaniem). Zakładamy motylek. Dodajemy 1/3 łyżeczki barwnika spożywczego w proszku (czerwonego)i ubijamy (1-1,5 min. | obr. 3,5). Jeżeli temperatura śmietany była w porządku powinna po takim czasie już zmienić konsystencję na lekko ubitą. Nie przerywając ubijania wlewamy żelatynę i dodajemy dwie kopiaste łyżki cukru pudru. Ubijamy i obserwujemy. Gotową bitą śmietanę wykładamy na zimny podkład bezowy. Dodajemy umyte i osuszone owoce (jeżeli będą mokre rozpuszczą szybko bezę i zepsują szybko jej wygląd. Zakochany tort bezowy mamy gotowy.

Smacznego!

Tort przygotować najlepiej niedługo przed podaniem.


Wskazówki:

# Podobno w tortach bezowych nie liczy się wygląd po pokrojeniu ale smak.
Jednak warto wiedzieć, że najłatwiej taki tort pokroić bezpośrednio po wyjęciu z chłodnego miejsca.
Umieszczamy go na większej tacy i bardzo ostrym nożem lekko posmarowanym masłem kroimy i podajemy bezpośrednio na talerzyki.


# Pieczenie bezy nie jest takie trudne jak się wydaje. Należy jednak przestrzegać kilka ważnych zasad:

- przed ubijaniem piany z białek upewnij się, że białka zostały oddzielone bardzo starannie od żółtek (nawet najmniejsza ilość pozostawionego żółtka może zepsuć całe działania)


- naczynie miksujące musi być idealnie czyste i suche (nawet najmniejsze zanieczyszczenia utrudnią uzyskanie idealnej piany, nie ma co liczyć na to że "może się uda")


- białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej konsystencji (nie ubijamy też za długo, aby nie przebić białek, bo będą się później trudno formować w bezę)

- do ubijania użyj cukru drobnego do wypieków (znacznie mniej uciążliwy od grubego w procesie przygotowywania bezy i lepszy od cukru pudru, bo łatwiej kontrolować stan ubicia piany)


- cukier do białek dodajemy małymi porcjami (szybkie wsypanie cukru zniweczy nasze działania, piana będzie się zmieniać w wodnistą substancję, a beza wyjdzie niska lub będzie po prostu plackiem


- najlepsze do ubijania będą białka w temp. pokojowej (z nich uzyskasz najbardziej puszystą pianę, aczkolwiek zimne, z lodówki, też się ubiją). W białkach cieplejszych łatwiej też będzie rozpuszczał się cukier podczas ubijania.

# Spotkać się można z tezą, że białka w Thermomix się nie ubijają. Są to jednak najczęściej przekazy osób, które raz spróbowały i piana im nie wyszła, bo nie przestrzegały zasad ubijania. Używanie ręcznych robotów lub ubijanie piany trzepaczką u posiadaczy Thermomixów to w czystym wydaniu masochizm.

# Bezę wypiekamy/suszymy na papierze do pieczenia lub macie silikonowej. Jeżeli podczas pieczenia bezy na pergaminie są trudności z oddzieleniem upieczonej bezy od papieru to zwilż wodą lekko papier od spodu i po chwili oderwij go bez problemu.

# Jeżeli masz na to wpływ to nie wybieraj do wypiekania bezy bardzo świeżych jajek. Takie minimum tygodniowe będą najlepsze. Beza dzięki temu będzie chrupka na zewnątrz a piana lepiej się ubije.

# Upieczone bezy śmiało przechowasz nawet do 3 miesięcy, w szczelnych pojemnikach, bo bardzo szybko chłoną wilgoć z powietrza.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Stefanka - miodownik Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) Chlebki indyjskie NAAN Arcyprosty keks

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaSzampony konopne - poznaj ich prozdrowotne działanieJak wyhodować kiełki w domu?