Ciasteczka bankietowe


Popularne frazy: -> ciastka do kawy, przepis na thermomix, ciasteczka bankietowe, szachownica, efektowne ciastka, łatwe ciastka, piknik

Ciasteczka bankietowe
 Ciasteczka bankietowe
 
 

Potrzebne składniki:

- 200g mąki pszennej
- 70g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki proszku
- 10g kakao


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 182 000 osób) >>


Ciasteczka bankietowe

Przygotowanie:

Wszystkie składniki za wyjątkiem kakao łączymy w ciasto jasne. Najlepiej gdy użyjemy robota kuchennego, bo przy wyrabianiu ręcznym masło będzie się szybko topiło.

Powstanie jasne ciasto. Odcinamy połowę.
Do drugiej połowy dodajemy kakao i jeszcze chwile wyrabiamy w robocie kuchennym aby stało się jednolite. Powstanie ciemne ciasto.

Każdą części dzielimy jeszcze na połowę.
Tworzymy cztery ruloniki równej grubości i długości. Formujemy je w czterobarwny słupek (patrz zdjęcie), szachownica. Dalej zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.



Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wcześniej przygotowany słupek i schłodzony kroimy w plasterki o grubości ok. 7 mm do 1 cm. Rozkładamy na blaszce do pieczenia i wypiekamy około 12 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach.



Ciasteczka proste, smaczne i efektowne mamy gotowe! Smacznego!

Przygotowanie ciastek w Thermomixie

Wrzuć wszystkie składniki do suchego naczynia miksującego w kolejności podanej w przepisie. (bez kakao - ono zostaje na koniec) Obroty 6 czas 30 sek.
Wyjmij połowę ciasta. A do drugiej połowy dodaj 10 g. kakao i wymieszaj jeszcze raz. Obroty 6 czas 15 sek.
Wyjmij drugie (ciemne ciasto). Formuj ruloniki i połącz je w szachownicę jak na to widać na zdjęciu.

Dalej kroimy ostrym nożem na ciasteczka o grubości około 7-10mm. i układamy luźno na blaszce do pieczenia.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni - czas około 12 minut.


Szybkie, tanie i ładnie prezentujące się ciasteczka jako uzupełnienie stołu ze słodyczami.

Wskazówki

# Ciasta można łączyć w dowolnych zestawach - co sprawia, że możesz wykonać najróżniejsze wzory ciasteczek (szachownica, kwiatki, serducha itp). Wspaniała zabawa z dzieckiem w kuchni podczas wytwarzania najdziwniejszych wzorów.



# Jeżeli ciasta wyszły luźne - zapakuj je w woreczki foliowe i umieść w lodówce na 1 godzinę. Po czym wyjmij i formuj kształty.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem Chlebki indyjskie NAAN Crumble ze śliwkami Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Olejki w kuchniOktoberfest - co warto wiedzieć o największej piwnej imprezie w Europie?Kiełki cebuliMam Thermomix - co dalej?