Ciasteczka bankietowe


Popularne frazy: -> ciastka do kawy, przepis na thermomix, ciasteczka bankietowe, szachownica, efektowne ciastka, łatwe ciastka, piknik

Ciasteczka bankietowe
 Ciasteczka bankietowe
 
 

Potrzebne składniki:

- 200g mąki pszennej
- 70g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki proszku
- 10g kakao


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 171 000 osób) >>


Ciasteczka bankietowe

Przygotowanie:

Wszystkie składniki za wyjątkiem kakao łączymy w ciasto jasne. Najlepiej gdy użyjemy robota kuchennego, bo przy wyrabianiu ręcznym masło będzie się szybko topiło.

Powstanie jasne ciasto. Odcinamy połowę.
Do drugiej połowy dodajemy kakao i jeszcze chwile wyrabiamy w robocie kuchennym aby stało się jednolite. Powstanie ciemne ciasto.

Każdą części dzielimy jeszcze na połowę.
Tworzymy cztery ruloniki równej grubości i długości. Formujemy je w czterobarwny słupek (patrz zdjęcie), szachownica. Dalej zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.



Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wcześniej przygotowany słupek i schłodzony kroimy w plasterki o grubości ok. 7 mm do 1 cm. Rozkładamy na blaszce do pieczenia i wypiekamy około 12 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach.



Ciasteczka proste, smaczne i efektowne mamy gotowe! Smacznego!

Przygotowanie ciastek w Thermomixie

Wrzuć wszystkie składniki do suchego naczynia miksującego w kolejności podanej w przepisie. (bez kakao - ono zostaje na koniec) Obroty 6 czas 30 sek.
Wyjmij połowę ciasta. A do drugiej połowy dodaj 10 g. kakao i wymieszaj jeszcze raz. Obroty 6 czas 15 sek.
Wyjmij drugie (ciemne ciasto). Formuj ruloniki i połącz je w szachownicę jak na to widać na zdjęciu.

Dalej kroimy ostrym nożem na ciasteczka o grubości około 7-10mm. i układamy luźno na blaszce do pieczenia.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni - czas około 12 minut.


Szybkie, tanie i ładnie prezentujące się ciasteczka jako uzupełnienie stołu ze słodyczami.

Wskazówki

# Ciasta można łączyć w dowolnych zestawach - co sprawia, że możesz wykonać najróżniejsze wzory ciasteczek (szachownica, kwiatki, serducha itp). Wspaniała zabawa z dzieckiem w kuchni podczas wytwarzania najdziwniejszych wzorów.



# Jeżeli ciasta wyszły luźne - zapakuj je w woreczki foliowe i umieść w lodówce na 1 godzinę. Po czym wyjmij i formuj kształty.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Makowiec świąteczny Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Olejki w kuchniKiełki cebuliBarów mlecznych nieprzemijający urok