Ciasteczka bankietowe

Popularne frazy: -> ciastka do kawy, przepis na thermomix, ciasteczka bankietowe, szachownica, efektowne ciastka, łatwe ciastka, piknik

Ciasteczka bankietowe
 Ciasteczka bankietowe
 
 
  • Wybierz język

Potrzebne składniki (porcja na ok. 30-40 ciasteczek:

- 220g mąki pszennej
- 70g cukru
- pół łyżeczki proszku
- łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w Thermomix
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- 10g kakao

Jeżeli potrzebna większa porcja ciasteczek można śmiało podwoić ilość składników.
Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują pozostając cały czas kruche.


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Ciasteczka bankietowe

Przygotowanie ciastek w urządzeniu Thermomix

1) Umieść wszystkie sypkie składniki (za wyjątkiem kakao) w suchym naczyniu miksującym.
Dokładnie wymieszaj (Obroty 5, czas 15 sek.)

2) Dodaj masło pokrojone na kawałki ok. 2 cm. Połącz ciasto. (Obroty 6, czas 25 sek.)

3) Z naczynia miksującego wyjmij połowę ciasta, a do reszty dodaj kakao. Ponownie zmiksuj, aby kakao połączyło się z ciastem. (Obroty 6, czas 25 sek.)

4) Wyjmij z naczynia ciasto (ciemne). Z ciasta ciemnego uformuj dwa rulony. Dalej z ciasta jasnego również dwa rulony. Całość połącz w szachownicę (patrz zdjęcie)

5) Połączone ciasta kroimy ostrym nożem na ciasteczka o grubości około 7-10mm. i układamy luźno na blaszce do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-200 stopni - czas około 12-15 minut.

Szybkie, tanie i ładnie prezentujące się ciasteczka bankietowe można podawać po lekkim przestudzeniu.
Będą kruche nawet następnego dnia. Doskonałe do kawki ;)

Wskazówki

# Jeżeli ciasto jasne sprawia problem podczas wyjęcia (mocno się klei) dodaj 10-20g mąki i ponownie zamieszaj.

# Ciasto najlepiej kroić bardzo ostrym nożem lekko zwilżonym olejem. Wtedy nie będą się przenikały kolory z ciast.
Doskonale do krojenia sprawdzi się też łopatka cukiernicza.

# Ciasta można łączyć w dowolnych zestawach - co sprawia, że możesz wykonać najróżniejsze wzory ciasteczek
(szachownica, kwiatki, serducha itp). Wspaniała zabawa z dzieckiem w kuchni podczas wytwarzania najdziwniejszych wzorów.

# Jeżeli ciasta wyszły luźne - zapakuj je w woreczki foliowe i umieść w lodówce na 1 godzinę. Po czym wyjmij i formuj kształty.

Smacznego :-)


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka z wróżbą Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) Stefanka - miodownik

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Zaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczynyPrawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepszeZ jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?