Szampan w truskawkach

Drink dla zakochanych

Popularne frazy: -> drink, szampan, drinki z szampanem, truskawki, brązowy syrop cukrowy, dla zakochanych, walentynki, romantyczny

Szampan w truskawkach
 
 
  • Wybierz język

Składniki - drink


- 200g truskawek mrożonych (lekko rozmrożonych)
- 10g soku z limonki (sok z około polowy limonki)
- 30g brązowego syropu cukrowego
- 250g szampana lub słodkiego wina musującego


Składniki na brązowy syrop cukrowy:


- 250g cukru trzcinowego
- 250g wody

Do dekoracji:


- biały cukier kryształ
- świeże truskawki z szypułką



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie drinków


1) Do naczynia miksującego włożyć lekko rozmrożone truskawki, rozdrobnić (10 sek.| obr. 8). Truskawki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać brązowy syrop cukrowy i sok z limonki. Wymieszać (15 sek. | obr.3). Dodać szampana lub słodkie wino musujące. Wymieszać do połączenia składników. (30 sek. | obr. 3.5).
2) Kieliszki do wina zdobić białym cukrem kryształem. Zawartość wlać do kieliszków. Można też na ściance kieliszka umieścić świeżą truskawkę z szypułką, jako ozdobę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Przygotowanie brązowego syropu cukrowego


1) Do naczynia miksującego dodać cukier, dodać wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Gotować (15 min/temp. Varoma/obr. 1)
2) Gotowy syrop przelać do czystego słoika, odstawić do przestygnięcia, następnie zakręcić i odstawić do lodówki. Brązowy syrop cukrowy używać można przez kilka dni jako składnik drinków lub innych napojów.




Smacznego!

Wskazówki
# Słodkość można dostosować zmniejszając lub zwiększając ilość brązowego syropu cukrowego.




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Wielkanocny torcik - Marysieńka Sok z malin + dżem malinowy Bułeczki hamburgerowe Masło klarowane z Thermomix

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówPomysł na świąteczną dekorację ...Sklep ze zdrową żywnością - moda czy konieczność?Kiełki w słoiku - to bajecznie proste