Szampan w truskawkach

Drink dla zakochanych


Popularne frazy: -> drink, szampan, drinki z szampanem, truskawki, brązowy syrop cukrowy, dla zakochanych, walentynki, romantyczny

Szampan w truskawkach
 
 

Składniki - drink


- 200g truskawek mrożonych (lekko rozmrożonych)
- 10g soku z limonki (sok z około polowy limonki)
- 30g brązowego syropu cukrowego
- 250g szampana lub słodkiego wina musującego


Składniki na brązowy syrop cukrowy:


- 250g cukru trzcinowego
- 250g wody

Do dekoracji:


- biały cukier kryształ
- świeże truskawki z szypułką



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie drinków


1) Do naczynia miksującego włożyć lekko rozmrożone truskawki, rozdrobnić (10 sek.| obr. 8). Truskawki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać brązowy syrop cukrowy i sok z limonki. Wymieszać (15 sek. | obr.3). Dodać szampana lub słodkie wino musujące. Wymieszać do połączenia składników. (30 sek. | obr. 3.5).
2) Kieliszki do wina zdobić białym cukrem kryształem. Zawartość wlać do kieliszków. Można też na ściance kieliszka umieścić świeżą truskawkę z szypułką, jako ozdobę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Przygotowanie brązowego syropu cukrowego


1) Do naczynia miksującego dodać cukier, dodać wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Gotować (15 min/temp. Varoma/obr. 1)
2) Gotowy syrop przelać do czystego słoika, odstawić do przestygnięcia, następnie zakręcić i odstawić do lodówki. Brązowy syrop cukrowy używać można przez kilka dni jako składnik drinków lub innych napojów.




Smacznego!

Wskazówki
# Słodkość można dostosować zmniejszając lub zwiększając ilość brązowego syropu cukrowego.




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Jajka z kiełkami Pierogi z serem ricotta (na słodko) Sernik mango CzekoLAdoWA

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Pierogi Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomCzęsto zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Pizza domowa ...