Składniki: BISZKOPT KAKAOWY(na tortownicę 18-20cm)- 5 jajek - szczypta soli - 140 g cukru - 80 g mąki (typ 450) - 40 g kakao ROZTWÓR DO NASĄCZANIA PODKŁADÓW- 200 g soku Kubuś (Sok Kubuś -> przepis na Thermomix) - 25g likieru Amaretto KREM KUBUŚ- 500g soku Kubuś (przepis na Thermomix) - 20g cukru waniliowego wykonanego w TM - 3 żółtka - 100 g drobnego cukru - 50g skrobi ziemniaczanej - 50g mąki pszennej --------- - 150 g masła, w temperaturze pokojowej - 25g likieru Amaretto KREM ŚMIETANOWY Z GRANATEM- 500g śmietany kremówki 30% - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 50g wody - ziarenka obrane z jednego owocu granatu DO DEKORACJI- tarta gorzka czekolada |
Przygotowanie w Thermomix
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C.
2. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem, bo biszkopt wyrośnie nam nierówno).
3. Odważyć mąkę i kakao (można przesiać je przez sito). Odłożyć do miseczki.
4. Oddzielić białka od żółtek.
5. Załóż motylek. W czystym i suchym naczyniu miksującym przy pomocy motylka ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min. | obr. 3-4). Nie zmniejszać obrotów dodać stopniowo cukier i ubijać jeszcze (ok. 2 min. | obr. 3-4). Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.
6. Zmniejsz obroty na poziom 3, dodaj stopniowo po jednym żółtku i ubijaj dalej (ok. 1 min. | obr. 3). Na koniec dodać mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszać (30-40 sek. | obr. 1).
7. Piec w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
8. Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i upuść je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm.
Dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podłóż na podłogę koc "Rzucić ciastem o ziemię" można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę. Po tym fakcie wkładamy ciasto ponownie do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
10. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrój je na 3 blaty.
Mamy gotowe kakaowe podkłady biszkoptowe.
2. Ugotowany budyń przełóż do miseczki szczelnie przykryj folią (najlepiej, gdy folia będzie dotykała powierzchni budyniu - wtedy nie utworzy się suchy kożuch) i pozostaw do przestygnięcia. Budyniu też nie można mieszać podczas stygnięcia.
Aby przejść do kolejnego kroku musisz mieć zimny budyń i miękkie masło w podobnej temperaturze. Zbyt ciepły budyń rozpuści Ci masło, a zbyt zimne masło może doprowadzić do zważenia kremu.
2. Jest to też doskonała chwila, aby posmakować przygotowanego kremu :)
2. Do ubitej śmietany w miseczce dodaj ziarenka granatu. Delikatnie wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników. Krem mamy gotowy, można go użyć już do składania ciasta.
2. Pierwszy blat biszkoptowy ląduje na dno ciasta. Nasączamy go delikatnie wcześniej przygotowanym roztworem Kubusia i amaretto. Na biszkopt wkładamy ok. 6 łyżek kremu Kubuś i wyrównujemy. Kładziemy kolejny podkład biszkoptowy znów zwilżamy go sokiem Kubuś i Amaretto. Dalej druga warstwa kremu Kubuś i przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym, który również nasączamy jak poprzednie. Dalej wypełniamy formę kremem śmietanowym z granatem. Obsypujemy tartą gorzką czekoladą i odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia, a najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej - wtedy dobrze stężeje i przegryzie się.
Ciasto dekorować wg uznania. Brzegi ciasta można pozostawić nieokryte (będzie ładnie widać pasy biszkoptów i kremu. Można również pozostawić 2-3 łyżki kremu Kubuś i okryć nim brzegi tortu.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów