Korzenne bagietki


Popularne frazy: -> półbagietki, bagietki, bulki, bułeczki, bagietki na grilla, dodatki do grilla, ładne bagietki, efektowne, pieczywo, piknik, śniadanie, korzenna przyprawa, bagietka

Korzenne bagietki
 Korzenne bagietki
 
 

Składniki:


- 300 ml letniej wody
- 7g drożdży suchych lub 25g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 370g mąki pszennej typ 450-550
- 200g mąki żytniej typ 720 lub 2000
- 10g soli
- 25g oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Do smarowania:


- oliwa z oliwek do smarowania


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej czas ok. 3 minuty pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).

2) Wyjmij ciasto i umieść w większej misce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość) - czas ok. 1 godziny.
Dalej wyjmij ciasto podziel na równe 4 części, formuj rulony.

3) Przygotuj formę do wypiekania bagietek lub blachę. Możesz delikatnie przesmarować ją olejem rzepakowym, aby łatwiej pieczywo odchodziło po upieczeniu lub solidnie bagietki podsypać mąką.

Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj oliwą z oliwek. Można zrobić nacięcia żyletką lub bardzo ostrym nożem.

4) Formę umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. Pozostaw do wyrośnięcia (czas wyrastania ok. 25-30 min.)

Dalej, gdy wyrosną podnieś temperaturę pieczenia do 230 stopni (wstępne wypiekanie ok. 10 min), dalej obniż temperaturę do 200 stopni C i wypiekaj jeszcze około 15-17 minut (czas dopasuj do mocy swojego piekarnika).
Pod koniec pieczenia wstaw do piekarnika w naczynie żaroodporne z wodą lub 2-3 kostkami lodu.


Wskazówki

# Aby powstały półbagietki możesz podzielić całość ciasta na 8 części i formować je do pieczenia. Powstanie 8 sztuk półbagietek. Doskonałe na zapiekanki.

# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie ciasta.

# Pieczenie tych bagietek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.

# Oczywiście możesz formować inne kształty z tego ciasta - wyjdą doskonałe.

# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do 200 stopni.
# Przy formowaniu rulonów możesz lekko zwilżyć jedną dłoń. Lepiej będzie się formowało.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
CzekoLAdoWA Krem czekoladowy nie tylko do tortów Bananasowa chmurka Drożdżówki z makiem

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy wiesz, że ...Kiełki soczewicy czerwonej20 jadalnych produktów zabijających cellulitKiełki brokuła