Azorki - ciasteczka

(16-20 ciasteczek)

Popularne frazy: -> ciastka, ciasteczka, maślane, ananas, szybkie ciasteczka, deserowe, azorki, kruche ciasteczka

Azorki - ciasteczka
 
 
  • Wybierz język

Składniki:


- 50g czekolady gorzkiej
- 250g mąki pszennej typ 450-550
- 50g mąki kokosowej
- 70g cukru
- 120g banana obranego ze skórki i pokrojonego w plastry
- 1 jajko
- 50g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia




Do wypełnienia:


- 5-6 plastrów ananasa z puszki (pokrojonego w drobniejszą kostkę)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę połamaną w kostki, rozdrobnić ( 5 sek.| obr. 7 ). Do rozdrobnionej czekolady dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. ( 20 sek. | obr. 6 ).

3. Wyjąć ciasto. Podzielić na 16 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę. W kulce odcisnąć na środku miejsce na farsz (szerszym dnem kieliszka lub filiżanki średnia ok. 3 cm). Odciskać dosyć mocno tak aby utworzyło się sporo miejsca na farsz. Jeżeli jest problem z odciskaniem kieliszek lub filiżankę można oprószyć mąką. Nie będzie się przyklejało.

4. Na każde ciasteczko w powstałe miejsce umieścić posiekane ananasy i lekko docisnąć. Miejsce musi być solidnie odciśnięte, bo w przeciwnym razie farsz podniesie się do góry podczas pieczenia.

5. Piec 20 min (180°C) lub do momentu, aż ciasteczka będą złotobrązowe, następnie odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Wytrawna kruszonka Jajka z kiełkami Szybki deser jogurtowy Moje ulubione pączki

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowie