Składniki:- 50g czekolady gorzkiej - 250g mąki pszennej typ 450-550 - 50g mąki kokosowej - 70g cukru - 120g banana obranego ze skórki i pokrojonego w plastry - 1 jajko - 50g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do wypełnienia:- 5-6 plastrów ananasa z puszki (pokrojonego w drobniejszą kostkę) |
Przygotowanie w Thermomix
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę połamaną w kostki, rozdrobnić ( 5 sek.| obr. 7 ). Do rozdrobnionej czekolady dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. ( 20 sek. | obr. 6 ).
3. Wyjąć ciasto. Podzielić na 16 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę. W kulce odcisnąć na środku miejsce na farsz (szerszym dnem kieliszka lub filiżanki średnia ok. 3 cm). Odciskać dosyć mocno tak aby utworzyło się sporo miejsca na farsz. Jeżeli jest problem z odciskaniem kieliszek lub filiżankę można oprószyć mąką. Nie będzie się przyklejało.
4. Na każde ciasteczko w powstałe miejsce umieścić posiekane ananasy i lekko docisnąć. Miejsce musi być solidnie odciśnięte, bo w przeciwnym razie farsz podniesie się do góry podczas pieczenia.
5. Piec 20 min (180°C) lub do momentu, aż ciasteczka będą złotobrązowe, następnie odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów