Bezowe ciasteczka z kremem z granatami

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, ciasto z kremem, przepis na thermomix, ciastka, przekładane, granat, krem, bita śmietana, pulpa mango

Bezowe ciasteczka z kremem z granatami
 Bezowe ciasteczka z kremem z granatami
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

BEZA


- 4 białka z jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 łyżki pulpy z mango


KREM ŚMIETANOWY Z GRANATEM


- 500g śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 50g wody
- ziarenka obrane z jednego owocu granatu


DO DEKORACJI


- truskawki lub inne owoce



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Bezowe ciasteczka z kremem z granatami

Przygotowanie w Thermomix



Przygotowanie bezowych ciasteczek

1. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. W czystym i suchym naczyniu miksującym umieścić białka i dodaj małą szczyptę soli. Załóż motylek Białka ubij na sztywną pianę. (4 min. | obr. 3-4). Nie zmniejszać obrotów dodać stopniowo cukier i ubijać jeszcze (ok. 2 min. | obr. 3-4). Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Dalej dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet winny i pulpę z mango - delikatnie wymieszaj do połączenia składników. (20-30 sek. | obr. 1).

Formuj z masy bezowej 12 kopek (pozostawiając miejsce, bo lekko się rozrosną) na przygotowanej wcześniej blaszce i od razu umieścić w rozgrzanym piekarniku. Temperaturę skręcić do 100 stopniach C przez i piec 2 godziny. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól im przestygnąć.


Przygotowanie kremu granat w śmietanie

1. W czystym i bardzo zimnym naczyniu miksującym umieść śmietanę 30% prosto z zamrażalki (najlepiej gdy spędzi tam minimum 20 min przed ubijaniem). Dodaj cukier puder. Wykonaj szybkie miksowanie ( 1 min 15 sek. | obr. 10). Śmietana powinna zmienić konsystencję na częściowo ubitą. Jeżeli jest nadal płynna ponów szybkie miksowanie przez 15-20 sek. i znów sprawdź, tak aż do czasu gdy zmieni konsystencję na lekko ubitą. Dalej załóż motylek, dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej i ubij śmietanę do oczekiwanej konsystencji. Na ogół wystarcza (15-20 sek. | obr.3 )

2. Do ubitej śmietany w miseczce dodaj ziarenka granatu. Delikatnie wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników. Krem mamy gotowy, można go użyć już do składania ciasta.

JAK ZŁOŻYĆ CIASTECZKA?


1.Na spod umieść większą bezę na nią umieść 2 łyżki kremu. Dalej przykryj kolejną bezą. Na nią umieść łyżkę kremu i dekorację.

Wskazówki


# Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu (połączeniu z kremem). Przechowywane (podobnie jak beza) będą tracić na wyglądzie. Zmienia się też konsystencja podkładów bezowych. Będą łapać wilgoć z kremu.

Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Mocno słonecznikowe bagietki Walentynkowy torcik Torcik czekoladowy Krem czekoladowy nie tylko do tortów

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

Miód rzepakowy okazuje się nie tylko słodkim dodatkiem do herbaty i pierników. Jest remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Zwłaszcza że organizm szybko trawi naturalny miód rzepakowy, dlatego nawet na diecie możesz wspomagać się łyżką słodkiego przysmaku. Glukoza w miodzie odpowiada za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii. W naturalny sposób pomaga leczyć oparzenia. A co najważniejsze, jest jednym z najtańszych miodów dostępnych w sprzedaży, a więc - dostępnych dla każdego, kto dba o siebie naturalnie.

Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy

Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka