Składniki: BEZA- 4 białka z jajek - szczypta soli - 200 g cukru - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego - 3 łyżki pulpy z mango KREM ŚMIETANOWY Z GRANATEM- 500g śmietany kremówki 30% - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 50g wody - ziarenka obrane z jednego owocu granatu DO DEKORACJI- truskawki lub inne owoce |
Przygotowanie w Thermomix
1. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W czystym i suchym naczyniu miksującym umieścić białka i dodaj małą szczyptę soli. Załóż motylek Białka ubij na sztywną pianę. (4 min. | obr. 3-4). Nie zmniejszać obrotów dodać stopniowo cukier i ubijać jeszcze (ok. 2 min. | obr. 3-4). Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Dalej dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet winny i pulpę z mango - delikatnie wymieszaj do połączenia składników. (20-30 sek. | obr. 1).
Formuj z masy bezowej 12 kopek (pozostawiając miejsce, bo lekko się rozrosną) na przygotowanej wcześniej blaszce i od razu umieścić w rozgrzanym piekarniku. Temperaturę skręcić do 100 stopniach C przez i piec 2 godziny. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól im przestygnąć.
1. W czystym i bardzo zimnym naczyniu miksującym umieść śmietanę 30% prosto z zamrażalki (najlepiej gdy spędzi tam minimum 20 min przed ubijaniem). Dodaj cukier puder. Wykonaj szybkie miksowanie ( 1 min 15 sek. | obr. 10). Śmietana powinna zmienić konsystencję na częściowo ubitą. Jeżeli jest nadal płynna ponów szybkie miksowanie przez 15-20 sek. i znów sprawdź, tak aż do czasu gdy zmieni konsystencję na lekko ubitą. Dalej załóż motylek, dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej i ubij śmietanę do oczekiwanej konsystencji. Na ogół wystarcza (15-20 sek. | obr.3 )
2. Do ubitej śmietany w miseczce dodaj ziarenka granatu. Delikatnie wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników. Krem mamy gotowy, można go użyć już do składania ciasta.
Smacznego!
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów