Składniki:- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy - 5 łyżek likieru Amaretto - 12-15 sztuk biszkoptów języczków - 3 żółtka - 50g cukru pudru - 200g serka mascarpone - kakao i otarta czekolada do dekoracji |
Przygotowanie w Thermomix
1. Przygotuj zaparzoną szklankę mocnej kawy. Zmieszaj z 3 łyżkami likieru Amaretto. Jajka sparzyć we wrzątku, oddzielić żółtka od białek.
2. W suchym naczyniu miksującym załóż motylek dodaj 3 żółtka i 50g cukru pudru. Ucieramy ( 1 min. | obr. 3.5 -4 ) Dalej dodaj 200g serka mascarpone i 2 łyżki likieru Amaretto. Mieszamy tylko do połączenia składników. ( 30s. | obr. 3 )
3. Przygotuj dwa większe lub cztery małe pucharki deserowe. Każdy z biszkoptów przełamujemy na pół. Przystępujemy do składania warstw deseru.
4. Do pucharków nakładamy łyżkę przygotowanego kremu. Dalej połówkę biszkoptu zamaczamy w kawie na trzy sekundy (nie dłużej bo się rozpadnie), wyjmujemy i lekko odsączamy nad szklanką z kawą. Układamy na warstwę biszkoptów w pucharku. Robimy równocześnie we wszystkich przygotowanych pucharkach.
Dalej znów łyżka kremu i kolejna warstwa nasączonych w kawie biszkoptów. Tak aż do wykorzystania składników.
5. Gotowe desery szczelnie przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na 2-3h.
Nabiorą smaku. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao i otartą gorzką czekoladą.
Deserek można też podać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów