Szybki deser tiramisu

Popularne frazy: -> szybki deserek, deser tiramisu, na szybko z kawy, szybkie deserki, kawowy smakołyk, amaretto likier, do kawki, deserki

Szybki deser tiramisu
 Szybki deser tiramisu
 
 
  • Wybierz język



Ktoś podał Ci link do tego przepisu?
Jestem pewien, że życzy Ci miłego dnia!
Sprawdź dlaczego tak myślę - poniżej.
Możesz też wysłać ten przepis komuś komu chcesz również życzyć dobrego dnia!


Tiramisu z tego przepisu jest bardzo wilgotne i delikatne. Nuta kakao przełamuje słodycz delikatnego kremu. Wyraźnie wyczuwalne amaretto i mocna kawa. Od czasu do czasu smak przełamany lekko kwaskowatymi borówkami. Poezja smaku.

Składniki na deserki:


(jeżeli składasz ciasto w blaszce użyj podwójnej ilości składników)


- 1 szklanka zaparzonej mocnej aromatycznej kawy
- ok. 5 łyżek likieru Amaretto
- 12-15 sztuk biszkoptów języczków
- 3 żółtka
- 50g cukru pudru
- 200g serka mascarpone

Do dekoracji pasowało będzie:


- kakao
- otarta czekolada
- borówki amerykańskie
- ziarenka kawy
- listki mięty


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Szybki deser tiramisu

Przygotowanie w Thermomix

1. Przygotuj zaparzoną szklankę mocnej aromatycznej kawy. Zmieszaj z 3 łyżkami likieru boskiego w smaku Amaretto. Jajka koniecznie sparz na kilka sekund we wrzątku, a dalej oddziel żółtka od białek.

2. W suchym naczyniu miksującym załóż motylek dodaj 3 żółtka i 50g cukru pudru. Ucieramy ( 1 min. | obr. 3.5 -4 ) Dalej dodaj 200g serka mascarpone i 2 łyżki likieru Amaretto. Mieszamy tylko do połączenia składników. ( 30s. | obr. 3 )

3. Przygotuj dwa większe lub cztery małe pucharki deserowe. Każdy z biszkoptów przełamujemy na pół. Przystępujemy do składania warstw deseru.

4. Do pucharków nakładamy łyżkę przygotowanego kremu. Dalej połówkę biszkoptu zamaczamy w kawie na trzy sekundy (nie dłużej bo się rozpadnie), wyjmujemy i lekko odsączamy nad szklanką z kawą. Układamy na warstwę biszkoptów w pucharku. Robimy równocześnie we wszystkich przygotowanych pucharkach.
Dalej znów łyżka kremu i kolejna warstwa nasączonych w kawie biszkoptów. Tak aż do wykorzystania składników.

5. Gotowe desery szczelnie przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na 2-3h.
Nabiorą smaku. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao, ozdabiamy borówkami i listkiem mięty. Deserek można też podać bezpośrednio po przygotowaniu, magia smaku zadziała jednak znaczenie lepiej gdy deser odpocznie w lodówce jakiś czas.

W głowie zapewne już pojawiło się pytanie... A może zrobić to w blaszce ... Oczywiście, deser ten można przygotować klasycznie w kwadratowej formie jako ciasto, które później pokroisz na porcje i podasz udekorowane na stół. Można też w środkowej warstwie dodać borówki (powstanie nieco inna smakowo kompozycje, ale ciągle bardzo smaczna). Widziałem też inne wersje :) z malinami, czerwoną porzeczką itp.

Próbuj, tak powstają wszystkie przepisy na tej stronie.

Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, pleć go innym. Oni również zasłużyli na udany dzień.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy Baklava Zupa krem z krewetek

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Kiełki cebuliOlejki w kuchniPopularne wady wzroku i ich korekcjaCo warto wiedzieć, a czego unikać podczas gotowania jajek?