Szybki deser tiramisu


Popularne frazy: -> szybki deserek, deser tiramisu, na szybko z kawy, szybkie deserki, kawowy smakołyk, amaretto likier, do kawki, deserki

Szybki deser tiramisu
 
 

Składniki:


- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
- 5 łyżek likieru Amaretto
- 12-15 sztuk biszkoptów języczków
- 3 żółtka
- 50g cukru pudru
- 200g serka mascarpone
- kakao i otarta czekolada do dekoracji



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 171 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Przygotuj zaparzoną szklankę mocnej kawy. Zmieszaj z 3 łyżkami likieru Amaretto. Jajka sparzyć we wrzątku, oddzielić żółtka od białek.

2. W suchym naczyniu miksującym załóż motylek dodaj 3 żółtka i 50g cukru pudru. Ucieramy ( 1 min. | obr. 3.5 -4 ) Dalej dodaj 200g serka mascarpone i 2 łyżki likieru Amaretto. Mieszamy tylko do połączenia składników. ( 30s. | obr. 3 )

3. Przygotuj dwa większe lub cztery małe pucharki deserowe. Każdy z biszkoptów przełamujemy na pół. Przystępujemy do składania warstw deseru.

4. Do pucharków nakładamy łyżkę przygotowanego kremu. Dalej połówkę biszkoptu zamaczamy w kawie na trzy sekundy (nie dłużej bo się rozpadnie), wyjmujemy i lekko odsączamy nad szklanką z kawą. Układamy na warstwę biszkoptów w pucharku. Robimy równocześnie we wszystkich przygotowanych pucharkach.
Dalej znów łyżka kremu i kolejna warstwa nasączonych w kawie biszkoptów. Tak aż do wykorzystania składników.

5. Gotowe desery szczelnie przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na 2-3h.
Nabiorą smaku. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao i otartą gorzką czekoladą.
Deserek można też podać bezpośrednio po przygotowaniu.




Smacznego!

Szybki deser tiramisu


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułeczki hamburgerowe Tort Borysa Ciasteczka bankietowe Tigelada

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełkowanie prostsze niż myślisz...Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie