Szybki deser tiramisu


Popularne frazy: -> szybki deserek, deser tiramisu, na szybko z kawy, szybkie deserki, kawowy smakołyk, amaretto likier, do kawki, deserki

Szybki deser tiramisu
 
 

Składniki:


- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
- 5 łyżek likieru Amaretto
- 12-15 sztuk biszkoptów języczków
- 3 żółtka
- 50g cukru pudru
- 200g serka mascarpone
- kakao i otarta czekolada do dekoracji



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 160 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Przygotuj zaparzoną szklankę mocnej kawy. Zmieszaj z 3 łyżkami likieru Amaretto. Jajka sparzyć we wrzątku, oddzielić żółtka od białek.

2. W suchym naczyniu miksującym załóż motylek dodaj 3 żółtka i 50g cukru pudru. Ucieramy ( 1 min. | obr. 3.5 -4 ) Dalej dodaj 200g serka mascarpone i 2 łyżki likieru Amaretto. Mieszamy tylko do połączenia składników. ( 30s. | obr. 3 )

3. Przygotuj dwa większe lub cztery małe pucharki deserowe. Każdy z biszkoptów przełamujemy na pół. Przystępujemy do składania warstw deseru.

4. Do pucharków nakładamy łyżkę przygotowanego kremu. Dalej połówkę biszkoptu zamaczamy w kawie na trzy sekundy (nie dłużej bo się rozpadnie), wyjmujemy i lekko odsączamy nad szklanką z kawą. Układamy na warstwę biszkoptów w pucharku. Robimy równocześnie we wszystkich przygotowanych pucharkach.
Dalej znów łyżka kremu i kolejna warstwa nasączonych w kawie biszkoptów. Tak aż do wykorzystania składników.

5. Gotowe desery szczelnie przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na 2-3h.
Nabiorą smaku. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao i otartą gorzką czekoladą.
Deserek można też podać bezpośrednio po przygotowaniu.




Smacznego!

Szybki deser tiramisu


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tigelada Czizkejk Rogale Świętego Marcina Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Leczenie wad postawy przez siedzący tryb życiaCzęsto zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Pizza domowa ... Wyciskarka do owoców - jaką wybrać?