Sernik mango

Popularne frazy: -> sernik, sernik przepis na Thermomix, sernik przepis, Wielkanoc, Boże Narodzenie, ciasto do kawy, mango

 
  • Wybierz język

Ciasto:
- 270g mąki pszennej
- 200g masła
- 30g cukru
- 3 żółtka z jajek kurzych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 400g białego sera (najlepiej tłusty)
- 5 żółtek kurzych
- 35g budyniu śmietankowego w proszku (z cukrem)
- 100g masła
- 70g cukru kryształu
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- kilka kropel aromatu cytrynowego

Ciemne ciasto:
- Niewielka ilość ciasta wcześniej przygotowanego
- 1 łyżeczka kakao


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix:




1. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na CIASTO. (15-25 sek. | obr. 6)

2. Wyjmujemy ciasto i wyklejamy nim formę (25-28cm) na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem. Wtedy bajecznie prosto ciasto wyskoczy z formy po upieczeniu.)
Wylepiamy ciastem na grubość ok 5-7 milimetrów dno i boki formy.Brzeg ciasta wyrównujemy do wysokości formy, a pozostałe ciasto zamykamy w woreczku foliowym i wrzucamy do zamrażalnika.

3. Do naczynia miksującego (nie trzeba go myć po cieście) wrzucamy wszystkie składniki na MASĘ SEROWĄ. (3 min. | obr. 5) aż powstanie gładka masa serowa. Wyjmujemy ją do miseczki.


4. Naczynie miksujące myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na nóż zakładamy motylek i wlewamy białka (pozostałe z wcześniej rozbijanych jajek - 8 szt.) i szczyptę soli. Ubijamy pianę na sztywno (3-3,5 min. | obr. 3,5)

5. Kiedy piana jest już ubita połowę odkładamy do miski z masą serową i delikatnie mieszamy.

6. Drugą połowę piany ponownie ubijamy (ok. 2min. | obr. 3,5) dodając po 1 łyżce cukru. Gdy powstanie coś "a la pianka bezowa" dolewamy kilka kropel syropu waniliowego lub olejku waniliowego.

7. Do foremki wylepionej ciastem przelewamy delikatnie masę serową tak aby prawie całą foremkę wypełniła. Dalej na masę serową nakładamy delikatnie pianę bezową.

8. Wyjmujemy z zamrażalki pozostałą część ciasta i trzemy na tarce posypując wierzchnią część ciasta. Tak przygotowanie ciacho umieszczamy w rozgrzanym do 180stopni piekarniku na środkową półkę.

9. Najpierw 35 min z termoobiegiem. Dalej na kolejne 35 min pieczenie od dołu. Po upieczeniu najlepiej pozostawić na 30-50min aby wystygło. Można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego!

WSKAZÓWKI
Aby uzyskać walory kolorystyczne (jak na zdjęciu) można do pozostałej części ciasta dodać łyżeczkę kakao (powstanie ciemne ciasto, które wkruszane w odpowiednie miejsca da ciemne paski)


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Deserki amaretti Ryba po grecku - inaczej Szybki likier czekoladowo-miętowy Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

W stronę zdrowia - zdrowsze produktyKiełki to samo zdrowie!Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomBułki i bułeczki - tym razem w włoskim klimacie