Tawa Tawas - boliwijskie pączki

(porcja na ok. 50 małych pączków)

Popularne frazy: -> Pączki, tłusty czwartek, pączki z serem ricotta, przepis na thermomix, pączek, małe pączusie, maleńkie pączki, boliwijskie, Boliwia, ekspressowe pączki, fingerfood, party

Tawa Tawas - boliwijskie pączki
 
 
  • Wybierz język

Ciasto:


- 200g mąki pszennej typ 500-550
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g cukru pudru
- 1 całe jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka masła (koniecznie w temp. pokojowej)
- 45g mleka


Dekoracja:


- cukier puder

- miód (opcjonalnie)


Do smażenia:


- tłuszcz ok.400ml - do głębokiego smażenia (smalec lub olej)



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Tawa Tawas - boliwijskie pączkiTawa Tawas - boliwijskie pączki

Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Rozgrzać tłuszcz do smażenia. Idealna temperatura to 175 stopni C.
2) Do suchego naczynia miksującego dodać wszystkie sypkie składniki na pączki. Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. ( 30 sek. | obr. 3,5 )

2) Dodać jajko, masło, mleko. Wyrobić ciasto. ( 10-15 sek. | obr. 4 )

3) Formowanie pączków. Jeżeli ciasto się lekko klei podsypujemy delikatnie mąką.

Tutaj dalej sprawa jest bardzo prosta. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy rulony ok. 2-3cm średnicy (jak na kopytka). Kroimy również tak jak kopytka i wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu na złotawy kolor.

Pączki smażą się właściwie bez potrzeby odwracania. Usmażone pączki osączamy na kilku warstwach ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6) Przed podaniem solidnie posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w miodzie.


# Pączki najlepiej smakują bezpośrednio po upieczeniu :)

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu Chlebki indyjskie NAAN Stefanka - miodownik Bułki z kiełków pszenicy

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - magia, tradycja i smak!

Czy wyobrażacie sobie Święta bez zapachu świeżo upieczonych ciasteczek unoszącego się w całym domu? Trudno o bardziej świąteczny aromat, prawda? A gdyby tak w tym roku przygotować ciasteczka specjalnie dla Świętego Mikołaja? To nie tylko piękna tradycja, ale też doskonały sposób na wprowadzenie świątecznej magii do Waszego domu. Przeczytajcie, jak to zrobić i dlaczego warto...

czytaj więcej...